ANAF a publicat PDF-ul inteligent al Declarației 112, care include, printre altele, suprataxarea part-time, după ce luni a apărut ordinul în Monitorul oficial.

Declaratie 112Foto: Hotnews

Așa cum spunea recent și consultantul fiscal Adrian Bența:

  • Pentru salariații ce beneficiază de facilități în domeniul construcțiilor, agriculturii și industriei alimentare scade de la 30.000 lei la 10.000 lei plafonul până la care salariile au facilitățile fiscale din aceste domenii;
  • Ca și regulă generală, veniturile din salarii obținute de persoane fizice în baza unor contracte de muncă cu timp parțial, când veniturile sunt mai mici decât salariul minim brut garantat în plată, obligă angajatorul pe cheltuiala acestuia să recalculeze asigurările sociale – contribuția la pensie și contribuția la sănătate, la nivelul salariului minim brut garantat în plată. Desigur, de la această regulă generală există și excepții când nu se recalculează asigurările sociale.

Mai este puțin până pe 25 septembrie, așa că mulți contabili se vor apuca de completat chiar începând de astăzi. Datorită acestui formular, angajații sunt asigurați la sănătate și pensie.

Reamintim că prin Ordonanța creșterilor de taxe (OG 16/2022) munca part-time a fost suprataxată.

Recent a mai apărut un ordin în Monitorul oficial, care prevede că angajații part-time vor trebui să depună lunar, la angajator, o declarație pe propria răspundere prin care să spună dacă mai au și alte contracte.

Ordonanța 16 se află acum în Parlament. Au apărut unele amendamente, unul referindu-se la eliminarea acestei măsuri. Camera Deputaților este decizională, așa că vom vedea după dezbateri și adoptare ce se va întâmpla.