Dolarul a urcat miercuri la cel mai ridicat nivel față de euro din ultimele aproape două decenii, după ce banca centrală americană (Fed) a anunțat o majorare a dobânzii, coroborat cu mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin, potrivit AFP.

Euro si dolariFoto: Profimedia Images

La scurt timp după ora 18:00 GMT, dolarul a ajuns la 0,9814 dolari pentru un euro, pentru prima dată de la sfârșitul lunii octombrie 2002, la doar câteva luni după trecerea oficială la moneda unică.

De asemenea, "dolarul verde" a atins un nivel record față de lira sterlină din martie 1985, de 1,1238 dolari pentru o liră.

Fed a majorat miercuri dobânda sa cheie cu 0,75 puncte procentuale, până la un interval cuprins între 3% și 3,25%.

Anunțul Rezervei Federale a venit pe lângă declarațiile președintelui rus Vladimir Putin, care a anunțat anterior mobilizarea "parțială" a aproximativ 300.000 de rezerviști ruși și a vorbit despre utilizarea armelor nucleare pentru a "proteja Rusia".

Aceste remarci au fost făcute la o zi după ce Rusia a anunțat marți că va organiza un "referendum" de urgență pentru anexare în patru regiuni din Ucraina.

Sentimentul larg răspândit de escaladare a conflictului a subminat deja toate monedele europene, în frunte cu euro, înainte ca Fed să le dea o nouă lovitură.

"Îngrijorările legate de o potențială escaladare a războiului din Ucraina, cu mobilizarea a sute de mii de rezerviști ruși, trimit investitorii spre refugii sigure", inclusiv spre dolar, a declarat Susannah Streeter, analist la Hargreaves Lansdown.

Banca Angliei sub presiune

"Majorarea de 0,75 puncte procentuale nu a cântărit cu adevărat pe piață", a declarat Christopher Vecchio de la DailyFX despre comunicarea Fed.

El a spus că avansul dolarului a fost dat de actualizarea previziunilor Fed privind rata dobânzii de politică monetară.

"Fed ne spune că dobânzile vor ajunge între 4,4% și 4,9% în 2023, ceea ce este mai mult decât a prevăzut piața", respectiv în jur de 4,5% la vârful ciclului de înăsprire monetară, a explicat Christopher Vecchio.

În plus, bancherii centrali au exclus orice reducere a ratelor înainte de 2024, ceea ce i-a luat prin surprindere pe comercianți, care mizau pe a doua jumătate a anului 2023.

Președintele Fed, Jerome Powell, a avertizat în legătură cu riscurile pe care le-ar putea reprezenta "relaxarea prematură a politicilor".

Indicele dolarului, un indice care compară dolarul cu mai multe valute importante, a crescut miercuri la un maxim al ultimilor 20 de ani (iunie 2002).

Ritmul accelerat al Fed pune presiune asupra tuturor băncilor centrale importante, inclusiv asupra Băncii Angliei, care își va publica joi decizia de politică monetară.

În timp ce majoritatea economiștilor se așteptau anterior la o majorare a ratei de dobândă a BoE cu o jumătate de punct procentual, ipoteza unei creșteri de 0,75 puncte procentuale, în linie cu cea a Fed, a luat amploare în ultimele zile.

"Riscurile de depreciere pentru dolar sunt limitate, în condițiile în care Fed se așteaptă în continuare la o majorare a dobânzii de peste un punct până la sfârșitul anului", a comentat într-o notă Joe Manimbo de la Convera.