Producătorii de mobilă vor continua să aibă drept de preempțiune la cumpărarea lemnului, conform declarațiilor ministrului Mediului Tanczos Barna. Același lucru a fost menționat și de cel al Economiei, Florin Spătaru.

Barna TanczosFoto: Guvern, Facebook

Astfel, potrivit oficialilor, dacă două firme participă la o licitație, iar una dintre ele este din industria producătoare de mobilă, aceasta va câștiga.

„Piața liberă și cererea pentru masă lemnoasă a determinat prețuri ridicate, mult mai ridicate decât anul trecut. Ministerul Economiei va veni în sprijinul industriei mobilei. Ceea ce putem noi face este să păstrăm această preempțiune în cadrul licitațiilor. Se raportează la același ultim preț oferit de participanții la licitație”, a afirmat ministrul Mediului.

România nu exportă masă lemnoasă brută aproape deloc, spune Tanczos Barna.

„Suntem o țară care importă cantități uriașe de masă lemnoasă din alte țări. A crescut în ultima perioadă exportul de peleți pentru că cererea pe piețele din Europa crește zi de zi, săptămână de săptămână, lună de lună în urma războiului și crizei energetice care afectează Europa”, a precizat el.

Potrivit acestuia, profitul Romsilva ar putea fi în acest an de 10 ori mai mare.

Romsilva urmează să taie mai mult

La rândul său, Ion Codru Bîlea, director fond forestier la Romsilva, că săptămâna viitoare va fi o ședință a Consiliului de Administrație care va analiza propunerile pe care administrația regiei naționale le va face.

„Este vorba de o majorare a volumului de lemn exploatat, recoltat, care, bineînțeles, va ajunge în piață. Anul acesta am reușit să mărim cu 500.000 metri cubi programul de recoltare a masei lemnoase care va ajunge în piață, inlcusiv la industria producătoare”, a spus el.

La anul, afirmă Bălea, “avem o majorare ceva mai substanțială, în sensul să creștem cu 1,5 milioane volumul pus în piață, adică să ajungem la 11 milioane metri cubi”.

Romsilva are obligația, de anul viitor, ca 50% din volumul recoltat să-l valorificăm în sortimente definitive, fasonate.