Aproape toți producătorii de plăci pe bază de lemn din România, la momentul acesta, sunt cu fabricile oprite. Oprim o lună, oprim două luni. Nu reușim să supraviețuim de pe o lună pe alta, a declarat un antreprenor, într-o întâlnire cu ministrul Mediului Tanczos Barna.

Conferinta industria mobileiFoto: Hotnews

Antreprenorul a afirmat că prețul lemnului este prea scump în România comparativ cu alte țări europene. Din acest motiv, producătorii români sunt necompetitivi.

„Nu putem să susținem industria mobilei dacă noi suntem total necompetitivi”, a spus el.

Intră, în momentul de față, mobilă în piață din Polonia și alte țări europene unde costurile de producție sunt mult mai mici.

„Economia circulară funcționează. Noi, în momentul de față, luăm resturile de materie primă de la toți cei cu care lucrăm. Toți cei care produc mobilă vin înapoi la noi cu ceea ce înseamnă restul de materie primă, rumeguș, tocătură. Noi am dezvoltat economia circulară și știm ce înseamnă asta”, a precizat antreprenorul din industria plăcilor pe bază de lemn.

  • Noi, în momentul de față, nu putem aduce în fabricile noastre suficient material reciclabil. Suntem necompetitivi.

„Facem eforturi să susținem industria mobilei dar suntem cu fabricile oprite. Aproape toți producătorii de plăci pe bază de lemn din România, la momentul acesta, sunt cu fabricie oprite. Oprim o lună, oprim două luni. Nu reușim să supraviețuim de pe o lună pe alta”, a mai afirmat antreprenorul.

  • Faptul că Romsilva a anunțat că va introduce mai mult lemn în piață este foarte important pentru cei care fac o placă care ajunge în mobilă. Plăcile pe care le facem sunt în casa fiecărui român, în mobila fiecărui român.
  • Să luați în considerare că plăcile aceastea stochează dioxid de carbon. Sunt plăci cu impact pozitiv asupra naturii.

Care este problema cu prețul lemnului

Ministrul Mediului a spus că „prețul este stabilit de piață, nu de ministru, ci de jucătorii care participă la licitație. Este o competiție directă deschisă”.

În replică, antreprenorul a precizat că, într-adevăr, piața trebuie să fie concurențială, „dar vorbim în primul rând de prețurile de pornire de la Romsilva. Prețurile concurențiale pornesc de aici”.

  • Dacă eu produc o placă pe bază de lemn în România de 2-3 ori mai scumpă decât în Austria sau Polonia, nu avem niciun avantaj competițional.

„Dacă nu există suficient lemn în România, atunci măcar să știm. Asta este, am închis fabricile”, a mai afirmat producătorul de plăci.

  • În momentul în care noi ne facem bugete și previziuni și se schimbă regulile jocului atât de ușor în 1 septembrie, pentru noi este foarte greu. Mă refer al ordonanța referitoare la energie (OUG 119/2022). Este foarte greu să ne adaptăm și să luăm decizii referitoare la ceea ce putem să facem în așa fel încât să fim competitivi.

Tanczos Barna a ținut să precizeze că acum doi ani, prețurile de pornire erau la mai puțin de jumătate.

„Piața dictează prețul de pornire. Dacă de 2 ori la un preț de pornire nu se vinde masa lemnoasă, atunci nu va mai scoate la vânzare la prețul acela și coboară prețul. Atâta timp cât există cantități și prețuri generate de piață, este normal, corect și legal ca aceste licitații să se desfășoare în condițiile acestea”, a precizat ministrul Mediului.

Citește și: Producător de mobilă: Va trebui probabil, în decembrie, să le spun angajaților mei să stea acasă 1-2 luni până trece iarna. În primăvară, că nu mai pot să îmi deschid activitatea