Şeful ANAF primește telefoane de ameninţare de pe cartele pre-pay, după ce a demarat controale la persoanele fizice, a spus Lucian Heiuș, președintele ANAF la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. „Este normal când ai o astfel de funcţie”, a spus Heiuş.

Lucian HeiusFoto: Hotnews

Instituţia spune că a identificat diferenţe de peste 50.000 de lei între veniturile declarate şi cele realizate în cazul a 500.000 de persoane, potrivit agențiilor de presă

Încasările ANAF au crescut în primele opt luni ale anului cu 22,4% în termeni nominali și cu 12,5% în termeni reali, la 246,2 miliarde lei, a declarat președintele ANAF, Lucian Heiuș. Heiuș spune că a început să primească telefoane de amenințare, din cauza controalelor.

Planul instituției pentru acest an este 375,9 miliarde lei, a precizat Heiuș, la Digi24. Președintele ANAF a precizat că în jur de 300.000 de firme din România, adică aproximativ una din patru, nu au cont bancar, lucrând doar cu numerar.

Şeful ANAF a dezvăluit că diferenţa cea mai mare între venitul declarat şi cel realizat a fost la o persoană fizică din Timişoara.

”În luna august cea mai mare sumă a fost pe o persoană fizică din Timişoara, diferenţa a fost de 4,6 milioane lei, iar impozitul calculat a fost de un milion şi un pic de lei. Am mers pe ultimii 5 ani de zile, pentru că tot ce iese din cei 5 ani este perioada de prescripţie”, a declarat Heiuş.

Şeful ANAF, Lucian Heiuş, a precizat că, numai anul acesta, şase sau şapte angajaţi ai instituţiei au fost prinşi în flagrant în timp ce primeau mită. Heiuş a subliniat că acesta nu este, totuşi, un fenomen de masă şi că majoritatea angajaţilor ANAF sunt oameni cinstiţi.

Întrebat dacă la ANAF se mai ia şpagă, Lucian Heiuş a recunoscut că acest lucru se mai întâmplă.

”Din păcate, da. Anul acesta am avut şase sau şapte inspectori care au fost direct arestaţi, pentru că au fost prinşi în flagrant. Se mai întâmplă. Nu mai merge nimeni într-un control fără ca în spate să existe o analiză de risc din care să rezulte clar că sunt întrunite anumite elemente care să justifice de ce te duci acolo. Cum poţi să reduci această tentaţie? Reducând la maximum contactul între inspector şi agentul economic. Cu cât reuşim să digitalizăm mai repede, cu cât reuşim să avem acces din biroul inspectorului la contabilitatea firmei, cu atât vom reduce mai mult contactul direct între inspectori şi contribuabili”, a declarat Heiuş.

Şeful ANAF a subliniat totuşi că majoritatea inspectorilor sunt oameni cinstiţi, potrivit news.ro

”Nu este un fenomen de masă acest lucru. O mână de oameni aruncă o anatemă asupra întregului ANAF, unde marea majoritate sunt oameni cinstiţi, oameni dedicaţi profesiei pe care o au. Dar există, din păcate, şi asemenea oameni”, a adăugat Lucian Heiuş.