Împrumuturile acordate de Fondul Monetar Internaţional (FMI) ţărilor cu probleme economice au atins la sfârşitul lunii august un nivel record de 140 de miliarde de dolari, relatează publicaţia Financial Times, citată de news.ro.

Fondul Monetar InternationalFoto: Graeme Sloan / ddp USA / Profimedia

Instituţia financiară internațională se luptă cu crize simultane, care au împins cel puţin cinci ţări în situaţii de incapacitate de plată, urmând ca alte state să ajungă în situaţii similare.

Pandemia de Covid-19, atacul Rusiei asupra Ucrainei şi o creştere bruscă a ratelor dobânzilor la nivel global au forţat zeci de ţări să solicite asistenţa FMI.

O analiză a datelor FMI realizată de Financial Times arată că, la sfârşitul lunii august, volumul împrumuturilor acordate de fond se ridica la 140 de miliarde de dolari, în 44 de programe separate.

Cifra, care este aşteaptă să crească şi mai mult în lunile următoare, pe măsură ce costurile îndatorării devin mai mari, este deja mai mare decât valoarea creditelor existente la sfârşitul anului 2020 şi 2021, când se aflau la maxime anuale record.

Experţii prevăd că majorări suplimentare mari ale dobânzilor băncilor centrale pe principalele pieţe vor creşte costurile de împrumut în întreaga lume şi vor risca să declanşeze o recesiune severă.

Potrivit unor analişti, capacitatea de creditare a FMI ar putea ajunge în curând la limită, deoarece ţările sărace care sunt blocate pe piaţa internaţională a datoriilor sunt forţate să apeleze la fond pentru sprijin.

Angajamentele totale ale FMI, inclusiv împrumuturile convenite, dar care nu au fost încă plătite, se ridică deja la peste 268 de miliarde de dolari.

Kevin Gallagher, de la Centrul pentru Politici de Dezvoltare Globală al Universităţii din Boston, a avertizat că ”doar atâtea ţări” ar putea primi sprijin FMI fără ”să rupe bilanţul FMI”.

Gallagher este coautor al unui raport de săptămâna aceasta în care se avertizează că 55 dintre cele mai sărace ţări din lume se confruntă cu rambursări de datorii de 436 de miliarde de dolari între 2022 şi 2028, cu aproximativ 61 de miliarde de dolari scadente anul acesta şi în 2023 şi aproape 70 de miliarde de dolari în 2024.

Fondul a minimizat îngrijorările.

Angajamentele sale totale reprezintă ”încă o fracţiune din [aproape] 1 miliard de dolari care ar putea fi disponibil”, a declarat Bikas Joshi, director în departamentul de strategie, politici şi revizuire al FMI.

”Valoarea împrumuturilor creşte proporţional cu riscurile mai mari cu care se confruntă ţările care apelează la noi pentru sprijin”, a spus acesta.

FMI este în negocieri cu mai multe ţări cu privire la pachete de sprijin care ar creşte şi mai mult angajamentele sale totale.

Zambia şi Sri Lanka –care au intrat în situaţie de neplată în timpul pandemiei de Covid-19, împreună cu Liban, Rusia şi Surinam, negociază cu FMI acorduri de salvare, ca parte a eforturilor de restructurare a datoriilor lor.

Ghana, Egipt şi Tunisia sunt în discuţii timpurii pentru un sprijin similar.

FMI a aprobat un ajutor de 1,1 miliarde de dolari pentru Pakistan la sfârşitul lunii august. Argentina urmează să primească 3,9 miliarde de dolari în următoarele câteva săptămâni, ca parte a programului său de 41 de miliarde de dolari.

În conformitate cu regulile FMI, ţările membre pot primi de obicei doar sprijin egal cu până la 145% din cota lor la FMI sau din acţiunile lor, ceea ce este aproximativ în concordanţă cu cota fiecărei ţări în economia globală.

Acest lucru ar lăsa 370 de miliarde de dolari disponibile pentru ţările cu venituri mici şi medii, din capacitatea totală de creditare a FMI de aproximativ 940 de miliarde de dolari.

Dar această limită este adesea depăşită. Pachetul de sprijin al Argentinei, aprobat în martie ca o restructurare a datoriilor contractate în programul de salvarea record de 50 de miliarde de dolari convenit cu FMI în 2018, este egal cu mai mult de 10 ori cota sa.

Analiştii băncii Goldman Sachs se aşteaptă ca Egiptul să obţină în curând un pachet de finanţare de 15 miliarde de dolari, egal cu aproape de şase ori cota sa.

FMI face completări limitate la capacitatea sa de creditare. În mod tradiţional, acordă împrumuturi din două facilităţi principale, aşa-numitul cont de resurse generale şi trustul pentru reducerea sărăciei şi creştere, care acordă împrumuturi la rate mai mici ale dobânzii ţărilor cu venituri mici.

Recent, Fondul a înfiinţat un trust pentru rezilienţă şi durabilitate, conceput pentru a ajuta ţările să facă faţă dificultăţilor sistemice, cum ar fi schimbările climatice, despre care Joshi a spus că a primit angajamente de finanţare în valoare de 40 de miliarde de dolari, faţă de o ţintă de 45 de miliarde de dolari.

O nouă facilitate pentru şocurile alimentare, pentru a ajuta ţările afectate de creşterea costurilor alimentelor, este probabil să fie aprobată de consiliul de administraţie al FMI înainte de reuniunile sale anuale de luna viitoare.