Criza economică și instabilitatea provocată de situațiile delicate prin care trec unele companii aeriene îi determină pe mulți români să nu-și mai facă planuri de vacanță pe termen lung, ci să se bazeze în principal pe călătorii de ultim moment.

Palatul din Knossos, GreciaFoto: Profimedia Images

Dintre turiștii care și-au rezervat vacanța în ultimele șase luni ale anului, cei mai mulți (57%) au făcut rezervări last minute cu una până la cel mult două săptămâni înainte de data plecării. Aproape un sfert dintre ei (23%) și-au rezervat vacanțele cu cel mult o lună înainte de data plecării, 11% cu cel mult două luni înainte, în vreme ce abia 9% dintre turiști și-au făcut rezervările cu mai mult de 60 de zile înainte de data plecării, arată o analiză realizată de agenția de Turism Nordis Travel. Rezervările last minute înseamnă însă vacanțe mai scumpe cu până la 70%, avertizează reprezentanții aceleiași agenții.

„Vacanțele de ultim moment reprezintă o tendință clară. Se vede acest lucru chiar mai clar decât în anii marcați de pandemie. Pe de o parte, prudența turiștilor este de înțeles. Pe de altă parte, însă, ei trebuie să știe că, de cele mai multe ori, trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar pentru vacanțele last minute decât pentru cele planificate din timp”, declară Gabriel Vacariu, directorul agenției Nordis Travel, care a trimis în sezonul de vară peste 7.000 de turiști în destinații precum Franța, Italia, Croația, Grecia, Spania etc.

Vacanțe cu 30-70% mai ieftine în cazul rezervărilor din timp

Rezervările din timp, cu cel puțin trei luni înainte de plecare, aduc o serie de avantaje, atât din punctul de vedere al prețului (majoritatea hotelurilor au tarife promoționale pentru rezervările făcute cu mai mult de 90 zile înaintea călătoriei), cât și al șanselor de a găsi locuri la hotelul preferat. În plus, hotelierii au devenit mai flexibili în ceea ce privește politica de anulare, astfel încât rezervările se pot anula, fără penalizare, cu până la câteva zile înaintea călătoriei.

Și tariful biletelor de avion este mai accesibil dacă rezervarea e făcută din timp. De exemplu, pentru un zbor dus-întors București-Paris și retur, rezervat cu șase luni înainte, tariful pentru o persoană, cu bagaj de cală, este de 250 euro, în vreme ce același bilet, cumpărat cu o săptămână/trei zile înainte, costă și 850 euro sau, asta dacă se mai găsesc locuri.

Reprezentanții agențiilor de turism recomandă rezervările din timp în special pentru perioadele de vârf, cum ar fi Sărbătorile de iarnă, Revelionul sau vacanțele școlare. Explicația: numărul zborurilor și al locurilor este limitat, cererea este mare și, cu cât ne apropiem mai mult de perioada festivă, cu atât scade numărul de locuri disponibile și, deci, tarifele sunt mult mai mari, cu 30% până la 70%.

Avantajele și dezavantajele rezervărilor last minute

Cei care fac rezervări last minute aleg această variantă fie pentru că speră să prindă un chilipir, fie pentru că vor să fie feriți de surprizele neplăcute precum schimbarea condițiilor de intrare în țara de destinație (lucru frecvent întâlnit în perioada pandemiei de Covid19) sau zboruri anulate, din cauza grevelor tot mai frecvente sau a restrângerii activității unor companii aeriene. Procedurile de returnare a banilor sunt de multe ori greoaie și durează, iar mulți nu sunt dispuși nici să aștepte, nici să aibă banii blocați, spun reprezentanții agențiilor de turism.

„O situație foarte concretă în acest sens a apărut recent. Este vorba despre cazul Blue Air. În ceea ce ne privește, am rezolvat fiecare caz în parte, pe cheltuiala agenției pentru că în astfel de situații turistul nu are nicio vină, iar filozofia noastră este să facem tot ce este omenește posibil astfel încât să poată pleca și se bucure deplin de vacanța pe care o așteaptă tot anul și pe care o merită cu prisosință”, adaugă Gabriel Vacariu, potrivit căruia criza Blue Air a costat agenția de turism câteva mii de euro.

Rezervările last minute prezintă totuși dezavantaje pe care e bine ca turiștii să le cunoască înainte de a apela la această variantă. De exemplu, hotelurile foarte bine cotate au rareori camere disponibile cu foarte puțin timp înainte de ziua cazării. „Pot apărea și eventuale promoții cu trei-patru zile înainte de cazare, atunci când rămâne un număr de camere nevândute, pe care doresc sa le valorifice. Dar e o loterie”, explică Gabriel Vacariu.

Atenție și la tarifele pentru biletele de avion, care sunt mult mai mici dacă sunt rezervate din timp și cresc simțitor pe măsură ce se apropie data călătoriei, mai spun reprezentanții agenției de turism. Există șanse să apară vreo ofertă specială, cu un discount considerabil, însă acest lucru se poate întâmpla, de regulă, în extra-sezon. În perioada de vârf, rareori se întâmplă să scadă tarifele, pentru că cererea este foarte mare.

Recomandări pentru city break

Foarte căutate în ultima vreme sunt călătoriile scurte, gen city break, în special cele care vizează destinații celebre pentru târgurile de Crăciun. Este de preferat ca vacanțele tip city break să evite perioadele de weekend, în care tarifele sunt mult mai mari, uneori chiar duble față de celelalte zile ale săptămânii, mai spun reprezentanții agențiilor de turism.

În privința destinațiilor specifice pregătirii sărbătorilor de iarnă, sunt recomandate circuitele culturale dedicate, care includ piețele și târgurile de Crăciun. Avantajul este că, în acest fel, agenția de turism are deja blocate locuri în avion și cele mai potrivite camere la hoteluri, astfel încât oferta de preț este mult mai bună decât în cazul unei căutări last minute pe cont propriu. De exemplu, o vacanță la Colmar pentru 1 Decembrie, care include patru nopți de cazare la hotel de patru stele, cu mic dejun, situat în centru, și intrări la obiectivele turistice, transferuri de la și către aeroport, ghid, însoțitor și transport cu avionul costă 1.637 euro prin agenția de turism (pentru că pachetele au fost deja rezervate de agenție cu câteva luni în urmă), în vreme ce același pachet achiziționat de turist, costă acum 2.460 euro, iar pe măsură ce ne apropiem de data călătoriei, prețul poate ajunge la peste 2.800 euro.