„ Noi nu am avut altă soluție de a tempera creșterea prețurilor la energie decât să punem un tampon-cursul de schimb” a spus miercuri Guvernatorul BNR la un eveniment care marchează lansarea a două volume cu lucrări care-i aparțin. E vorba de ”Băncile centrale și calibrarea politicilor monetare” și varianta în limba engleză, ambele apărute la Curtea Veche Publishing.

Mugur IsarescuFoto: Captura Facebook

Ce a mai spus miercuri Guvernatorul BNR:

  • Un fost șef de la FMI și ex-guvernator mă întreba dacă am adus Tezaurul de la Moscova. I-am spus că nu. Și m-a întrebat: Și dacă îi aduceți în țară, ce faceți cu el: îl vindeți? I-am spus: cum să-l vând? M-ar împușca românii în secunoda a doua. L-aș depune aici la subsol, la BNR
  • Când spui politică monetară, cei mai mulți înțeleg doar rata dobânzii. Este și rata dobânzii, dar mai e controlul lichidității, rezervele minime obligatorii, rata dobânzii și acea „moral suassion”, discuțiile și puterea de a convinge prin vorbe
  • Mai recent, a propos de instrumente de politică monetară, a apărut obiectivul stabilității și a politicilor macroprudențiale.
  • Am fost îngrijorat când s-a apreciat cursul leului. Pentru că, deși el revine la un moment dat, până atunci riști să omori o groază de exportatori. Se pot desființa firme iar oamenii de acolo pleacă în alte părți. Iar când vrei să le re-înființezi, vezi că nu mai ai forța de muncă necesară. Problema aprecierii cursului e foarte serioasă.
  • Noi nu am avut altă soluție de a tempera creșterea prețurilor la energie decât să punem un tampon-cursul de schimb.
  • În 2006, aveam inflația era mare, noi majoram rata dobânzii, dar inflația nu scădea. Ba chiar mai mult, creditul creștea. Cel în valută, adică. Cu cât majoram noi mai tare dobânda, cu atât se împrumutau bancile în valută și dădeau credite în valută. Iar cursul de la 3,7 lei se ducea la 3 lei. Iar uni ziceau să-l lăsăm să se facă doi lei.
  • Am fost chemați la BCE. Ne-am văzut cu dl Jean-Claude Trichet care ne-a certat că nu mărim mai mult rata dobânzii. Și i-am explicat că dacă mărim dobânda, crește creditul, dar crește pe partea cealaltă, în valută. Și creșterea vine cu alte probleme...Dl Trichet m-a ascultat și la final ne-a lăudat pentru cum procedasem

La eveniment vor mai avea intervenții Valentin Lazea, economistul șef al BNR, Lucian Anghel, cadru universitar, Facultatea de Management din cadrul SNSPA, Radu Crăciun, director BCR Pensii și Florian Libocor, economistul șef al BRD-Societe Generale.