IRCC, indicele în funcție de care se calculează ratele românilor cu credite în lei, a ajuns la 4,06% pe an, în trimestrul II din acest an, de la 2,65% în primul trimestru, conform datelor BNR.

IRCC trimestrial a crescutFoto: Tinnakorn Jorruang | Dreamstime.com

Cei care au trecut la acest indice în acest an, după ce au avut ROBOR (care acum e la 7,93% la 3 luni), trebuie să știe că IRCC va continua să urce, deoarece este un decalaj temporal între cei doi indici. Roata se întoarce.

Ratele vor fi mai mari.

Avem acest IRCC, el va crește. Transmisia va fi cu întârziere. Se va duce, se va apropia de ROBOR. S-ar putea ca atunci când inflația se duce în jos și dobânzile scad, IRCC să rămână mai sus decât ROBOR. S-ar putea. Avem doi indicatori, populația are posibilitatea să aleagă. Nu se întâmplă miracole în economie. Niciunul nu este soluția perfectă. După mine, e bine să rămână și IRCC și ROBOR”, spunea Isărescu în luna mai.

Mai multe detalii în articolul: IRCC vs. ROBOR în 2022. Avantajele/dezavantajele trecerii la IRCC și cum se face

La jumătatea acestei luni, Iancu Guda, services director Coface România, afirma că nu este un moment bun de trecut de la ROBOR la IRCC pentru că deja au fost suportate creșterile: Ai două cocoașe de cămilă și deja ai suportat prima cocoașă.

„Ai suportat, ai plătit creșterea pe ROBOR și acum treci pe IRCC ca să începi să ai mai mult pe el? Și IRCC este acum sus, dar va fi vizibil în ratele următoare începând cu trimestrul IV, în special cu trimestrul I 2023”, a afirmat el.

Deci ai două cocoașe de cămilă și ai suportat prima cocoașă, iar acum când este momentul să ai un respiro datorită scăderii ROBOR, crește IRCC care va fi mai mare în 2023.

„Dacă ai luat un credit la un grad de îndatorare de 40%, fie că ești pe ROBOR sau pe IRCC, gradul de îndatorare se duce la 80%”, a precizat Guda.

Sursă foto: DreamStime.com