Sancțiunile la e-Transport (sau Radarul mărfurilor) au fost amânate până la 1 ianuarie 2023, conform unei ordonanțe de urgență publicată în Monitorul oficial.

TirFoto: Gunold, Dreamstime.com

La e-Transport sunt mai multe tipuri de amenzi. Două dintre ele sunt:

  • Declararea în Sistemul RO e-Transport a unor cantități diferite de cele care fac obiectul transportului de bunuri se pedepsește cu amendă de la 10.000 la 50.000 în cazul persoanelor fizice sau cu amendă de la 20.000 lei la 100.000 lei în cazul persoanelor juridice, precum şi confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate.
  • Conducătorul vehiculului de transport este obligat să prezinte la solicitarea organelor competente din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală sau Autorității Vamale Române documentele care însoțesc transportul de bunuri cu risc fiscal ridicat. Dacă nu face asta, va fi sancţionat cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei.

Așadar, acestea nu se vor mai aplica.

E-Transport a fost introdusă prin Ordonanța trenuleț (OUG 130/2021 și ulterior implementata prin OUG 41/2022) cu aplicare obligatorie de la 1 iulie 2022 pentru produsele cu risc fiscal ridicat.

Scopul Radarului mărfurilor este să monitorizeze pe teritoriul național deplasarea bunurilor cu risc fiscal ridicat, cuprinzând următoarele tipuri de operațiuni:

  • transportul bunurilor reprezentând achiziții și livrari intracomunitare,
  • transportul bunurilor care fac obiectul operațiunilor vamale,
  • transportul bunurilor între două locații situate pe teritoriul national.