Sancțiunile la e-Transport au fost amânate până la 1 ianuarie 2023, lucru pe care l-a scris Hotnews.ro și vineri, dar OUG 132/2022 mai are o noutate.

Adrian Benta - consultantFoto: StartupCafe.ro

Conform consultantului fiscal Adrian bența, principala modificare constă în modul în care se declară acele activități ce nu au fost anterior reglementate, cum ar fi bunuri trimise spre prelucrare, iar apoi sunt restituite beneficiarilor.

  • De exemplu, o societate din Italia trimite bunuri cu risc fiscal către un prestator de servicii din România, iar ulterior bunurile sunt restituite societății din Italia – un non-transfer din punctul de vedere al TVA. Sau în sens invers – o societate din România trimite bunuri cu risc fiscal la prelucrare către o societate din Italia și sunt restituite bunurile după prelucrare.

Pentru aceste situații, obligația de declarare a fost reglementată și revine:

• Prestatorului de servicii din România, când primește bunuri pentru prelucrare;

• Beneficiarului din România, când expediază bunuri către prelucrare, dar și când acestea sunt reprimite după prelucrare.

În mod similar, spune Bența, se vor declara și stocurile puse la dispoziția clientului.

Ca regulă generală, afirmă consultantul fiscal, termenul de valabilitate a codului UIT este de 5 zile calendaristice, iar pentru achizițiile intracomunitare de bunuri, termenul este de 15 zile de la data declarată pentru începerea transportului.