Încă din a doua parte a anului trecut s-a început o manipulare a gazului rusesc, ceea ce a dus la explozia prețurilor gazelor naturale pe piața europeană, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Virgil PopescuFoto: Guvern, Facebook

„Există flux de gaze naturale pe interconectorul dintre Grecia și Bulgaria. Asta înseamnă că s-a operaționalizat coridorul vertical care poate aduce gaze din Azerbadjan și din porturile grecești prin acest coridor în Bulgaria, România și de aici către Republica Moldova sau către Europa Centrală”, a spus Popescu, într-o conferință organizată de Profit.ro.

  • Lucrăm la tranzitul acestor gaze din Azerbaidjan și de provenienta LNG pentru a putea să le aducem în România.

„Vom avea gaze în această iarnă. Importurile care veneau până acum din Federația Rusă, vor veni și din alte surse. Gazele naturale vin în continuare în România. Marea majoritate nu sunt gaze rusești”, a spus el.

Cât de pline sunt depozitele de gaze ale României

Suntem o țară care își produce peste 80% din necesarul de gaze naturale din producția națională. Este un lucru important, care ne dă o anumită stabilitate în furnizare, susține, Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

La 1 octombrie, spune el, România și-a îndeplinit angajamentul de a avea peste 80% din depozite acoperite cu volumul necesar de gaz natural.

„Sperăm ca la 1 noiembrie să fim aproape de 90%, ceea ce ne va da o stabilitate pentru iarna ce urmează. Comparativ cu anii precedenți, volumul înmagazinat în acest moment este semnificativ și depășește ca medie multianuală volumul înmagazinat în iernile precedente”, a mai afirmat Drăgan.