Miniștrii de Finanțe din statele membre ale Uniunii Europene au convenit marți să adauge încă 3 țări pe lista statelor considerate de blocul comunitar ca fiind paradisuri fiscale, relatează Reuters.

Insulele Turks si CaicosFoto: Caribbean Islands / Alamy / Profimedia Images

Cele 3 țări sunt Anguilla, Bahamas și Insulele Turks și Caicos, lista ajungând acum la 12 nume. Țările care se aflau deja pe ea sunt Samoa Americană, Fiji, Guam, Palau, Panama, Samoa, Trinidad și Tobago, Insulele Virgine Americane și Vanuatu.

Insulele Turks și Caicos, aflate în apropierea Bahamas și a Cubei, au fost adăugat pe listă pentru prima dată. Însă Bahamas a mai fost adăugată pe listă o dată în 2018 și apoi înlăturată, la fel ca și Anguilla în 2020.

În mod foarte controversat, în luna octombrie a anului trecut miniștrii de Finanțe ai UE au decis scoaterea Seychelles de pe listă, această țară insulară din Oceanul Indian fiind în centrul scandalului Pandora Papers, care a zguduit șefi de stat și oficiali din întreaga lume.

„Taxarea corectă este în avantajul nostru al tuturor. Acesta este motivul pentru care UE și partenerii internaționali au un interes comun în lupta împotriva erodării bazei fiscale și transferării profiturilor”, a declarat marți ministrul ceh de Externe Zbynek Stanjura, a cărui țară deține președinția rotativă a UE.

UE ține cont de această listă în deciziile sale legate de dezvoltarea cooperării economice cu țările din lumea a treia.