Guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei (NBU), Kyrylo Shevchenko, şi-a prezentat demisia, din motive de sănătate, într-un moment în care ţara vecină se luptă să contracareze invazia rusească şi să stabilizeze o economie devastată de război, transmite Bloomberg.

Kyrylo ShevchenkoFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Potrivit unei declaraţii publicate marţi pe site-ul NBU, Kyrylo Shevchenko şi-a prezentat scrisoarea de demisie preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Demisia lui Shevchenko este însă condiţionată de aprobarea Parlamentului de la Kiev. După ce Legislativul o va accepta, viceguvernatorul NBU, Kateryna Rozhkova, va prelua atribuţiile guvernatorului, a precizat biroul de presă al băncii centrale a Ucrainei, scrie Agerpres.

"Din motive de sănătate, pe care nu mai pot continua să le ignor, am luat o decizie dificilă pentru mine", spune Kyrylo Shevchenko în scrisoarea de demisie.

Plecarea lui Shevchenko din postul de guvernator al NBU vine într-un moment în care oficialii Fondului Monetar Internaţional se pregătesc să evalueze necesităţile financiare ale Ucrainei la finele acestei luni. Ucraina vrea să obţină un amplu program de împrumut de la FMI, pe lângă suma de 1,3 miliarde de euro pe care Fondul o are deja în vedere pentru o eliberare necondiţionată.

"Nu este o tragedie pentru Banca Naţională a Ucrainei deoarece Shevchenko nu şi-a demonstrat calităţile în postul de guvernator, chiar dacă trebuie lăudat pentru faptul că nu a cedat presiunilor care vizau independenţa băncii centrale", a spus Oleksandr Parashchiy, director de cercetare la Concorde Capital. Potrivit acestuia, un nou guvernator ar putea fi numit rapid având în vedere sprijinul de care se bucură preşedintele Volodimir Zelenski în Parlament. Legislativul de la Kiev ar putea dezbate demisia lui Shevchenko în cursul zilei de joi, a dezvăluit parlamentarul Andriy Gerus, membru al partidului Slujitorul Poporului, al preşedintelui Zelenski.

În luna iunie a acestui an, Banca Naţională a Ucrainei a majorat dobânda de bază până la 25%, citând o modificare fundamentală a parametrilor economiei ucrainene ca urmare a războiului. De asemenea, NBU a devalorizat moneda naţională, cu 25% în luna iulie, pentru a-şi proteja rezervele valutare.

În vârstă de 49 de ani, Shevchenko a condus Banca Naţională a Ucrainei începând din luna iulie 2020 şi în primele luni ale mandatului său a fost criticat de preşedintele Volodimir Zelenski şi FMI pentru demisiile unor importanţi angajaţi ai băncii centrale. Criticile s-au redus după debutul invaziei ruseşti, în condiţiile în care NBU a jucat un rol crucial în susţinerea economiei ucrainene în contextul războiului.