„Știu că există discuții în spațiul public referitoare la cei care conduc bancile de stat. Această bancă va fi înființată pe criterii de performanță.”, a declarat miercuri ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

ATMFoto: Chakrapong Worathat / Dreamstime.com

Guvernul va adopta miercuri hotărârea de înființare și funcționare a unei noi bănci de stat - Banca de Investiții de Dezvoltare, a anunțat premierul Ciucă.

  • UPDATE (13:33) Guvernul a adoptat miercuri acest OUG.
  • Adrian Câciu: „Cel mai important indicator de performanță este ca banca să fie operațională intr-un an, un an și jumătate. Capitalul cu care va funcționa este de maxim 3 miliarde de lei și veniturile vor veni din privatizări.”

VEZI AICI PROIECTUL DE OUG ȘI NOTA DE FUNDAMENTARE

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a ținut să facă anumite precizări legate de salarizarea conducerii din noua bancă.

  • „Știu că există discuții în spațiul public referitoare la cei care conduc bancile de stat. Aceasta bancă va fi înființată pe criterii de performanță. Cei care vor face parte pentru primii 2 ani din acest Consiliu care va participa la operaționalizarea băncii vor primi o sumă fixă și o primă de succes.
  • Suma aceasta fixă nu va fi la nivelul sistemului bancar, ci va fi una modică, dar va fi indicatorul de performanță cu criterii pe etape de îndeplinit astfel că cei numiți în acest Consiliu vor fi monitorizați astfel încât să avem banca operațională în decurs de 1 an 1 an și jumătate.”, a spus Câciu.

Ministrul Finanțelor susține că prin înființarea noii bănci se va face încă un pas important pentru diversificarea instrumentelor de finanțare.

„Pentru economie este foarte importantă apariția unui nou actor în sistemul financiar pentru că necesarul de finanțare la nivel economic este din ce în ce mai mare.”, a mai declarat ministrul.

Sursa foto: Dreamstime.com