În Parlament se află Ordonanța creșterilor de taxe (16/2022), fiind la Senat, iar în acel act normativ se află o modificare pe zona impozitelor pe proprietate în sensul creșterii de câteva ori de anul viitor, așa cum ne explica recent și expertul Adrian Vascu.

Strada din BucurestiFoto: Hotnews

Ei bine, se pare că nu vor mai crește de câteva ori impozitele pe proprietate, pentru că a apărut un amendament al Ministerului Finanțelor în cadrul Comisiilor de specialitate. Practic, se revine la forma actuală, dar se mărește valoarea impozabilă cu 50%, așa cum arată documentul prezentat de Profit.ro.

Forma actuală spune că valoarea impozabilă a clăridii, exprimată în lei, se determină prin înmulțirea suprafeței construite desfășurate a acesteia, exprimată în metri pătrați, cu valoarea impozabilă corespunzătoare, exprimată în lei/metru pătrat.

De exemplu, conform amendamentului, la o clădire cu cadre din beton armat sau cu pereți exteriori din cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui agent termic, valoarea impozabilă crește de la 1.000 lei, la 1.500 lei, dacă are instalații de apă, canalizare, electrice și încălzire. Fără instalații, de la 600 lei la 900 lei.

Asta nu înseamnă neapărat că vor crește impozitele pe proprietate, deoarece unitățile adiministrativ-teritoriale pot regla sumele din procentele actuale.

De precizat că acum sunt de 0,08 – 0,2% rezidențiale și de 0,2 – 1,3% la cele nerezidențiale.

Întrebat pe temă, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a spus că nu e neapărat necesar să crească impozitele.

“Pot acționa în cadrul acestei marje. Pot crește impozitele. Până la urmă este vorba despre veniturile autorităților locale și atunci când ne întrebăm de ce de fiecare dată statul român din bugetul de stat din taxele tuturor trebuie să suplinească lipsa de venituri la nivelul autorităților locale, cred că un răspuns este și în zona asta a colectării veniturilor”, a spus Câciu.

Potrivit acestuia, populația cu venituri mici este protejată din perspectiva impozitelor pe proprietate.

“Există o serie de credite fiscale prevăzute în Codul fiscal. Impactul unei eventuale creșteri de impozite nu va fi pe persoanele care au venituri mici. Pe de altă parte, trebuie să ținem cont că este și o chestiune de inechitate ca impozitele să fie la fel în UAT-uri diferite și ca nivel de trai și ca nivel de dezvoltare economică”, a mai afirmat el.

Camera Deputaților este decizională.