Estonienii nu impozitează locuințele, ci doar terenul pe care sunt construite. Lituanienii nu taxează locuințele sub 150.000 de euro, iar valoarea exceptată de la taxare crește cu 30% pentru familiile care cresc trei sau mai mulți copii sau în cazul familiilor care au copii cu dizabilități. Vezi în text cu cât e taxată proprietatea în Europa Centrală și de Est

Case și blocuri de locuințe în BucureștiFoto: Hotnews

Albania- Dacă nu ai construit clădirea în termenul aprobat, plătești un impozit uriaș

Persoanele fizice și juridice care dețin proprietăți imobiliare în Albania sunt supuse impozitului pe bunuri imobiliare. Impozitul pe clădiri se calculează ca procent din baza de impozitare, adică valoarea imobilului calculată conform metodologiei și procedurilor stabilite de Consiliul de Miniștri. Impozitul pe proprietatea clădirilor se calculează astfel:

  • 0,05% din baza de impozitare a clădirilor de locuit;
  • 0,2% din baza de impozitare pentru clădirile utilizate în scop comercial;
  • 30% din suprafata de constructie aprobata pentru cladiri neconstruite in termenul aprobat de constructie.

Clădirile aflate în proprietatea statului și autorităților guvernamentale locale, precum și a cultelor religioase sunt scutite de această taxă. Impozitul pe terenul agricol se percepe pe fiecare hectar și variază în funcție de zona în care se află terenul agricol.

Impozitul pe terenuri agricole la hectar variază de la 700 ALL (circa 6 Eur) până la 5.600 ALL (48 eur). Impozitul pe terenuri se calculează pe suprafața terenului măsurat în metri pătrați, aflat în proprietate sau în folosință. Taxa variază în funcție de locația în care este situat terenul și de scopul utilizării acestuia.

Estonia: Se impozitează doar terenul, indiferent de ce e construit pe el

Singurul impozit pe proprietate impus în Estonia este impozitul pe teren, indiferent de ce ai construit pe el. Persoanele impozabile sunt proprietarii sau, în anumite circumstanțe, utilizatorii terenurilor. Impozitul se percepe pe valoarea de piață a terenului, cu excepția cazului în care se aplică scutiri specifice.

Cota de impozitare este stabilită de consiliul municipal și poate varia între 0,1% și 2,5% din valoarea impozabilă a terenului. Terenurile aflate sub sau direct în jurul unei reședințe domestice sunt scutite de taxe.Estonia colectează anual circa 60 de milioane de euro din taxarea proprietăților (terenurilor).

Lituania- Impozitul pe casă depinde și de câți copii ai

Cota anuală de impozitare pentru persoanele juridice variază de la 0,5% la 3% din valoarea impozabilă a clădirii. Municipalitățile au dreptul să stabilească o cotă exactă până la 1 iulie a fiecărui an valabilă pentru anul următor. Valoarea impozabilă este valoarea medie de piață a imobilului stabilită prin aplicarea metodei evaluării și este în funcție de destinația imobilului.

Proprietarii pot solicita o evaluare individuală. Noile valori impozabile sunt aplicabile începând cu 2021 și vor fi valabile 5 ani consecutivi.

Persoanele juridice trebuie să depună declarația anuală de impozit pe bunurile imobiliare pentru proprietatea deținută sau utilizată la autoritățile fiscale și să plătească impozitul pe imobile până la data de 15 februarie a anului următor. Tranșele trimestriale ale impozitului pe proprietăți imobiliare trebuie plătite până la 15 martie, 15 iunie și, respectiv, 15 septembrie, dacă impozitul anual datorat depășește 500 EUR.

Persoanele fizice lituaniene sau străine care dețin bunuri imobiliare rezidențiale în Lituania trebuie să plătească impozit pe bunuri imobiliare pe baza valoarii impozabile a imobilului.

Ratele sunt:

  • ​​0,5% pentru imobil evaluat 150.000 – 300.000 EUR,
  • 1% pentru valoarea imobilului 300.000 – 500.000 EUR și
  • 2% pentru valoarea imobilului care depășește pragul de 500.000 EUR.

Ce e sub 150.000 de euro nu se taxează. De asemenea, valoarea neimpozabilă a imobilului se majorează cu 30% pentru familiile care cresc trei sau mai mulți copii sau în cazul familiilor care au copii cu dizabilități.

Familiile și/sau persoanele fizice care au proprietate în comun trebuie să împartă valoarea impozabilă a proprietății între ele.

Impozitul se plătește până la data de 15 decembrie a anului în curs.

Bulgaria: bulgarii plătesc și o taxă pe gunoi, calculată anual de municipalitatea în care se află proprietatea

Proprietarii de clădiri și terenuri situate în Bulgaria sunt supuși impozitării anuale. Cota de impunere variază într-un interval de 0,01% - 0,45%. Este determinată la nivel municipal și poate fi schimbată de la an la an.

Baza impozabilă este valoarea calculată de un evaluator și valoarea contabilă a proprietății. Există de asemenea o serie de scutiri de impozit pe proprietăți imobiliare în cazul clădirilor construite înainte de 1 ianuarie 2005, în funcție de certificatul de consum energetic al clădirii sau în cazul investițiilor proprietarului în trecerea la surse de energie regenerabilă. Scutirea de impozit se poate întinde până la 10 ani.

De asemenea, bulgarii plătesc și o taxă pe gunoi, calculată anual de municipalitatea în care se află proprietatea. Tarifele pentru gunoi pot varia semnificativ între municipalități.

Cehia- Impozitul se calculează înmulțind suprafața în metri pătrați cu un indice (factor de impozitare)

Impozitul pe bunuri imobiliare cuprinde impozitul pe teren si cel pe cladiri. Proprietatea trebuie să fie situată în Republica Cehă și înregistrată în Registrul imobiliar ceh. Acest impozit se calculează înmulțind suprafața în metri pătrați cu un indice (factor de impozitare) care variază în funcție de tipul și locul în care se află proprietatea.

Cotele de impozitare aplicabile clădirilor depind de numărul de etaje, de activitatea predominantă pentru care este folosită clădirea și de locație. De asemenea, municipalitățile au toată flexibilitatea în a crește sau scădea valoarea acelui factor de impozitare.

Ungaria- Cota maximă a taxei pe clădiri poate fi de 3,6% din valoarea de piață a clădirii

Cota maximă a taxei locale pe clădiri poate fi de 3,6% din valoarea de piață a clădirii deținute sau 2.018 HUF pe metru pătrat (aproximativ 5,5 EUR pe metru pătrat). Cota maximă a impozitului pe teren local poate fi de 3% din valoarea de piață a terenului sau 367 HUF pe metru pătrat de teren (adică aproximativ 1 EUR pe metru pătrat).

Metoda de calcul al bazei de impozitare este fixată de municipalitatea locală . Impozitul pe proprietate se plătește în două tranșe, la 15 martie și 15 septembrie.

Polonia- Nu mai mult de 24,84 PLN pe metru pătrat pentru clădirile utilizate pentru activități comerciale

Impozitul pe clădiri se stabilește de administrația locală.

Cotele maxime pentru impozitul pe bunuri imobiliare pentru 2021 nu pot depăși:

• 0,99 PLN pe metru pătrat pentru terenul utilizat pentru activități comerciale;

• 0,52 PLN pe metru pătrat pentru alt teren;

• 0,85 PLN pe metru pătrat pentru locuințe;

• 24,84 PLN pe metru pătrat pentru clădirile utilizate pentru activități comerciale;

• 8,37 PLN pe metru pătrat pentru alte clădiri;

• 2% din valoarea construcţiilor

Serbia: Baza impozitului este valoarea de piață pentru majoritatea clădirilor, iar în unele cazuri e valoarea contabilă.

Baza impozitului pe proprietate este valoarea de piață pentru majoritatea clădirilor, iar în unele cazuri e valoarea contabilă. Fiecare municipalitate emite reguli detaliate cu privire la modul de calcul al impozitului pe proprietate.

Cota impozitului pe proprietate nu poate depăși 0,4%, iar sumele se achită până la data de 31 martie a fiecărui an.

Sursa datelor: KPMG