Indicii Bursei din New York au inregistrat scaderi nete la finalul sedintei de vineri, pe fondul ingrijorarilor majore legate de soarta bancii Bear Stearns si in contextul in care mult-asteptatul discurs al presedintelui George W. Bush despre economia SUA nu a oferit pietei prea multe motive de optimism.

Bear Searns, inca un gigant bancar afectat de criza financiara

Banca de investitii cu sediul in New York va beneficia de fonduri de urgenta din partea FED, ca si a unei banci rivale, JP Morgan Chase. Anvergura acestei infuzii de fonduri nu a fost dezvaluita. Directorul executiv al bancii Bear Stearns a declarat, citat de Rador, ca sprijinul financiar a fost acordat de catre Rezervele Federale din New York, precum si de catre o banca rivala, JP Morgan Chase.

Banca Bear Stearns este una dintre cele mai vechi banci de investitii de pe Wall Street, dar a fost afectata de criza creditelor ipotecare, dupa cum afirma analistii economisti. Potrivit aprecierilor, Rezervele Federale au intervenit sustinand cu fonduri Bear Stearns pentru a preveni o crestere alarmanta a fenomenului de neincredere in alte banci americane.

Indicii Bursei din New York - in scadere

Indicele Dow Jones a scazut, la finalul sedintei de vineri, cu 1,6%, iar indicele Nasdaq a pierdut 2,26%, relateaza agentiile internationale de presa. "Bursa a reactionat imediat la vestile privind starea critica a Bear Stearns", a declarat pentru AFP analistul financiar Todd Leone (SG Cowen).

"Bear Stearns este una dintre cele mai mari banci de pe Wall Street, asa ca anuntul privind problemele pe care le inregistreaza a ingrijorat piata", a mai declarat analistul Todd Leone.

Rezultatul imediat a fost ca actiunile altor mari banci de investitii au suferit corectii negative pe bursa in sedinta de vineri: Merrill Lynch a pierdut 5,94%, Citigroup - 6,12%, Goldman Sachs - 5,19%, iar Lehman Brothers - 14,63%, anunta AFP.

Discursul lui George W. Bush, primit cu scepticism in piete

George W. Bush nu putea alege, pentru discursul sau economic, o saptamana mai rea pentru economia americana decat cea care tocmai s-a incheiat. Criza Bear Searns, noul record al cotatiei petrolului (peste 110 dolari/baril), noul record al cotatiei aurului (peste 1000 dolari/uncia), declinul constant al dolarului fata de euro si yen.

Tocmai de aceea, pietele financiare au asteptat cu nerabdare discursul tinut de presedinte la Economic Club din New York. Dar vestile date de Bush nu au fost deloc incurajatoare: "economia SUA trece printr-un moment greu", a recunoscut presedintele SUA. Care a indulcit pilula sustinand ca masurile luate de FED si Administratia sa isi vor arata in curand rezultatele.

Cu o singura conditie: "sa nu facem lucruri nesabuite" (The challenge is not to do anything foolish)

Discursul lui Bush a fost primit cu critici de catre democrati, care au acuzat lipsa masurilor concrete pentru redresarea pietelor financiare si pentru restabilirea increderii consumatorilor in economia SUA.