Dividendul demografic este în scădere în România, iar nu peste multă vreme îl vom pierde, arată datele Statisticii, consultate de HotNews.

Oameni pe strada in Bucuresti Foto: lcv / Alamy / Alamy / Profimedia

Dividendul demografic reprezintă „potențialul de creștere economică ca rezultat al schimbărilor în structura de vârste a populației” . El se constată atunci când proporția populației în vârsta aptă de muncă în totalul populației constituie cel puțin 55%.

Cum arată datele în România:

La o conferință de acum câțiva ani, economistul șef al BNR, Valentin Lazea atrăgea atenția asupra celor 3 dividende de care tinerii de azi nu vor beneficia

„Populismul este generat de discrepanţa între aşteptările generaţiei mai tinere şi posibilităţile reale pe care economia, în decelerare istorică, seculară, le mai poate da acestei generaţii.

O să vă spun un lucru foarte clar: noi, generaţia de peste 50 de ani, am beneficiat de trei dividende istorice de care tinerii nu vor mai beneficia. Primul este dividendul demografic: generaţia baby-boomers în Statele Unite, decreţeii lui Ceauşescu. Deci faptul că tot mai mulţi intrau în forţa de muncă nu va mai fi, peste 10-15 ani. Dividendul dezarmării. Vorba aia, de 25 de ani am putut să nu mai cheltuim bani cu armele. Nu va mai fi. Dividendul ecologic. Noi am putut să murdărim planeta cu tot felul de avioane şi maşini, două milioane de maşini în Bucureşti.

Viitorimea va trebui să găsească alte forme, că, dacă nu, se duce dracului planeta asta, se încălzeşte până începe să ia foc oceanul. Chiar şi numai pentru aceste trei motive - mai sunt şi altele - ar trebui să vorbim despre managementul aşteptărilor. Pentru că oamenii devin populişti şi extremişti şi naţionalişti când au aşteptări care nu se pupă cu realitatea”, spunea Lazea.

Îmbătrânirea societății și descreșterea populației în vârstă aptă de muncă se va regăsi într-o creștere mai lentă a economiei și în cheltuieli mai mari ale Statului cu serviciile sociale și de sănătate destinate seniorilor.

Partea proastă e că la orizontul următorilor 25 de ani lucrurile voe arăta și mai rău. Pe baza estimărilor și prognozelor INS, HotNews a claculat dividendul demografic pe județe, la orizontul anului 2060.

Gorj, București, VâlceaOlt, Dâmbovița Teleorman și Prahova sunt județele unde populația aptă de muncă va reprezenta sub 55% din totalul populației.

Schimbările demografice vor modifica țesutul social, întrucât vor fi tot mai puțini copii adulți care să îngrijească de părinții îmbătrâniți. Astfel, evoluțiile demografice determină multe schimbări în economie și societate care afectează populația în creștere a seniorilor.

Fereastra ocaziei de a valorifica dividendul demografic nu s-a închis cu totul, dar nu sunte departe. În primul rând, ponderea populației apte de muncă deja a atins cote minime, constituind 54% și cu tendință de scădere (din cauza scăderii fertilității și parțial din cauza emigrației).