S&P a menținut ratingul României la BBB- cu perspectivă stabilă. “După o creștere puternică în prima jumătate a anului 2022, perspectivele de creștere pentru economia României vor fi o provocare”, spune agenția de rating.

S&P ratingFoto: Adrian825 | Dreamstime.com

Principalele concluzii ale S&P:

1. Creșterea cererii interne va slăbi având în vedere inflația ridicată și sprijinul fiscal mai moderat ce va afecta consumul, rezultând o creștere reală de aproximativ 3% în 2023.

2. Prețurile globale ridicate ale mărfurilor au dus la creșterea inflației, și ne așteptăm să se ridice la peste 13% în 2022 și la aproape 9% în 2023, reducând substanțial veniturile disponibile și, prin urmare, consumul. De fapt, ne așteptăm să fie negativă creșterea salariului real în 2022 și stabilă în 2023.

3. Granturile europene disponibile, estimate la 25-30% din PIB vor rămâne un motor important de creștere pentru perioada de prognoză până în 2025.

4. Economia României va fi afectată de creșterea mai mică a principalilor săi parteneri comerciali din UE, precum și de scăderea încrederii întreprinderilor, care va avea efecte asupra investițiilor sectorului privat (în sens negativ n.r.).

Partea bună este că piața muncii a rezistat în mare măsură, iar șomajul rămâne aproape de nivelurile prepandemice.

În același timp, România este una dintre cele mai autosuficiente țări din Europa în ceea ce privește producția de energie. Producția internă de gaze naturale ar putea acoperi până la 90% din consumul anual.

Asta înseamnă că România are o dependență relativ scăzută de energia rusească și, prin urmare, o poziție favorabilă în adaptarea la întreruperile aprovizionării europene cu energie.

5. Estimăm că deficitul bugetar se va reduce sub 3% din PIB în 2025, de la 5,9% în 2022, iar datoria publică se va stabiliza sub 50% din PIB.

6. Înăsprirea politicii monetare a fost mai moderată decât în alte țări din regiune, iar intervențiile asupra cursului de schimb au ținut nivelul leul stabil în fața euro.

7. Măsurile de sprijin care includ plafonarea prețului la energie ar costa până la 3% din PIB și vor fi finanțate parțial din taxele excepționale aplicate companiilor de utilități de stat. Cu toate acestea, credem că Guvernul își va atinge obiectivul fiscal, având în vedere execuția bugetară din prima jumătate a anului 2022, datorită și creșterii ridicate a PIB-ului nominal care susține veniturile fiscale.

8. Considerăm că Guvernul rămâne angajat în ceea ce privește consolidarea fiscală. Ne așteptăm ca eforturile sale să fie susținute de creșterea economică nominală ridicată și de veniturile fiscale mai mari.

În timp ce creșterea cheltuielilor cu dobânzile pun presiune pe bugetul deja rigid al României, recunoaștem accesul la piață și lichiditățile stabilite de Guvern (constând într-un tampon valutar de aproximativ 3% din PIB), care oferă flexibilitate de finanțare.

S&P estimează că cheltuielile cu dobânzile vor rămâne sub 5% din venituri, deși vor crește pe orizontul de prognoză al agenției de rating, adică până în 2025.

Sursă foto: Dreamstime.com

Citește și:

Fitch a confirmat ratingul României la ''BBB minus'', cu perspectivă negativă / Ce probleme vede agenția de rating