CEO-ul JPMorgan Chase, Jamie Dimon, crede că investitorii ar trebui să se aştepte la mai multe turbulenţe pe pieţele financiare, după ce o prăbuşire a obligaţiunilor guvernamentale din Regatul Unit a provocat luna trecută probleme mari pentru sute de fonduri de pensii ale acestei ţări, transmite CNBC.

Jamie DimonFoto: Lenin Nolly/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Turbulenţele, declanşate după ce valoarea obligaţiunilor guvernamentale din Marea Britanie a scăzut ca reacţie la anunţurile privind cheltuielile fiscale, au forţat banca centrală a ţării să facă o serie de intervenţii pentru a-şi susţine pieţele.

Aceste măsuri au evitat dezastrul pentru fondurile de pensii.

”Experienţa mea în viaţă este că atunci când se întâmplă lucruri precum cele prin care trecem astăzi, vor fi şi alte surprize”, a spus Dimon.

Campania Rezervei Federale de a controla inflaţia ridicată din SUA este simţită în întreaga lume. O creştere istorică a valorii dolarului a împins în jos monedele din străinătate şi datoria suverană şi a complicat lupta altor ţări cu inflaţia. Rezultatul: Datoriile care s-a ascuns în locuri neaşteptate, cum ar fi fondurile de pensii din Marea Britanie, va continua să iasă la iveală, potrivit lui Dimon.

”Cineva va fi în off-side. Nu vedem nimic care să pară sistemic, dar există investiţii finanţate prin datorii în anumite portofolii de credite, există în anumite companii, aşa că probabil veţi vedea o parte din asta.”

Dimon a adăugat că, în timp ce sistemul bancar din SUA a fost ”extraordinar de puternic”, mulţumită mai ales reformelor de după criza financiară de după 2008, pieţele vor continua să fie volatile atâta timp cât Fed va creşte ratele şi îşi va micşora bilanţul masiv.

Pieţele au devenit mai fragile în ultimul deceniu, după ce băncile au fost forţate să deţină mult mai mult capital pentru a tranzacţiona active, făcându-le mult mai puţin active în perioadele volatile.

Accidentele s-ar putea manifesta pe pieţele emergente sau la fondurile speculative cu un nivel ridicat al investiţiilor finanţate prin datorii, a spus Dimon.

Analiştii şi investitorii au avertizat că Fed riscă să perturbe stabilitatea pieţei, deoarece creşte ratele dobânzilor. Cu toate acestea, banca centrală nu are de ales, deoarece consideră inflaţia ameninţarea mai periculoasă.