În anul 2023 inspecțiile fiscale se vor concentra pe TVA, tranzacțiile pe persoane afiliate, cotribuabilii care au beneficiat de diverse forme de servicii din partea statului, dar și în industriile din creșterea economică din ultima perioadă, creștere care nu s-a reflectat în volumul de taxe declarate, a declarat Lucian Heiuș, președintele ANAF.

Presedintele ANAF Lucian HeiusFoto: Hotnews / Florin Barbuta

El a precizat că este vorba de faptul că "declararea taxelor nu a ținut pasul cu această creștere" și că, în același timp, este vorba despre companii care au beneficiat de ajutoare din partea statului.

Potrivit acestuia, inspecțiile fiscale au la bază întotdeauna tot ceea ce privește selectarea contribuabililor, cât și efectuarea efectivă a acestora, rezultate în urma unei analize de risc.

Conform unui proiect al Ministerului Finanțelor de modificare a Codului de procedură fiscală, se schimbă procedurile ANAF în privința controalelor și inspecțiilor fiscale: legitimație prezentată online, controale în special pentru cei cu risc crescut de evaziune.