”Am luat un credit ipotecar în 2008 din care mai aveam de plătit 62.000 de lei, adică peste 12.500 de euro. Lucrez acum pe salariul minim pe economie și o am în întreținere pe mama mea”, spune Gabriela Cliveti din Bihor.

bani-euro-lei-Albertophotography -Dreamstime.comFoto: Dreamstime.com- Albertophotography

Femeia s-a adresat Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB). „ La CSALB am apelat deoarece la bancă nu prea am găsit înțelegere și mă tot amânau cu un răspuns. Spre surprinderea mea, deși am cerut diminuarea soldului, am obținut remiterea totală a datoriei. Toată procedura a durat aproximativ o lună, de la depunerea cererii și până la primirea hotărârii”, spune ea.

Ungureanu Alina, Timiș: Am avut un credit ipotecar luat în 2007, dar între timp soțul s-a îmbolnăvit și nu mai poate lucra. Față de atunci, veniturile noastre au scăzut mult. Din cei 9.600 de euro cât mai erau în sold, banca ne-a șters 3.800 de euro prin eliminarea unui comision și o sumă returnată în cont. În 40 de zile a fost totul gata. Cu acești bani am decis să reducem perioada creditului de la 15 ani, la 9 ani. Vom face tot posibilul să plătim rata, să nu ne pierdem casa, mai ales că am un copil de crescut. Este un serviciu foarte bun. Atât s-a putut negocia, noi ne mulțumim și cu atât, din moment ce situația noastră s-a schimbat în bine.

Aplicația IT prin care consumatorii pot trimite cereri direct de pe site-ul www.csalb.ro are, începând cu această lună, o tipologie mai extinsă de solicitări. Categoriile noi au fost definite în urma analizei cererilor trimise de consumatori: Trecerea la dobândă fixă, Probleme generate de creșterea IRCC/ROBOR, Probleme cu depozitele bancare, Probleme referitoare la contractele de leasing, Renunțarea la proces și negocierea unei soluții amiabile.

Presiunea pusă de creșterea generalizată a prețurilor și de majorarea dobânzilor bancare a determinat băncile să accepte din ce în ce mai multe din cererile de negociere trimise de consumatori către Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB).

De la începutul anului, 823 de consumatori au parcurs întregul proces de conciliere (depunere cerere, negociere, hotărâre finală - soluție acceptată de ambele părți) ori au ajuns la o înțelegere directă cu băncile/IFN-urile, după ce au apelat la CSALB. Față de perioada similară din 2021, creștere este de 85% (n.n. în T3/2021, 445 de români s-au aflat într-una dintre aceste două situații). Beneficiile pe care le-au obținut consumatorii care au negociat cu băncile în această perioadă din an depășesc 1,5 mil. euro.

Nicoleta Bârsan, București: „Soluția pe care am primit-o a fost scăderea ratei lunare de la 700 la 450 de lei, chiar dacă vorbim de un credit de nevoi personale luat anul trecut în octombrie. Asta mă face să cred că banca s-a purtat chiar omenește, pentru că imaginea mea anterioară era că banca este bancă, face orice ca să recupereze toți banii din contract.

Am văzut că nu este așa și vom rămâne mereu clienții acestei bănci, de acum înainte. Ne-au șters 10 mii de lei din datorie după ce eu și tatăl meu ne-am pierdut locul de muncă. Luasem creditul să facem reparații prin casă și să mergem la stomatolog. Când s-au adâncit problemele am început să avem întârzieri de 1-2 săptămâni la plata ratelor. Am aflat de CSALB de la un profesor de Drept și am apelat direct, nu am mai fost la bancă. După ce au început negocierile ne-a întrebat banca ce posibilitate avem pentru achitarea ratei. Atunci i-am spus 400 de lei, însă, în realitate, nu speram să ajungem nici la 450 de lei, cât a rămas la final”.

Alexandru Păunescu, reprezentantul Băncii Naționale a României în Colegiul de Coordonare al CSALB: „În 2022 au fost închise 102 procese în instanță, pentru că părțile au dorit și au reușit să găsească o soluție amiabilă în cadrul CSALB.”

De la începutul anului 2022, peste 2000 de români s-au adresat CSALB, cu aproximativ 10% mai mulți decât în perioada similară din 2021. Trimiterea cererii și negocierea prin intermediul unui conciliator sunt gratuite pentru consumatori. În 15 zile după trimiterea cererii, banca/IFN-ul răspund dacă intră în negociere sau refuză soluționarea amiabilă.

Credit foto: Dreamstime

Din păcate, 824 de cereri de ștergere a înregistrărilor din Biroul de Credit nu au putut face obiectul negocierilor în cadrul CSALB (248 în raport cu băncile și 576 în raport cu IFN-urile), urmând să se rezolve direct între părți sau să fie clasate.

Cum au răspuns băncile și IFN-urile?

Anul acesta s-au înregistrat cel mai mic procent de cereri respinse și cel mai mare număr de înțelegeri directe.

• Astfel, cererile respinse fără un motiv justificat reprezintă 4,7% din totalul cererilor (față de 16,7% la finalul T3/2021). În urma solicitărilor făcute de CSALB către bănci, pentru unele cereri inițial refuzate băncile și-au reconsiderat opinia și le-au acceptat spre negociere.

• Numărul de dosare (cereri acceptate spre negociere) din acest an este cu 32% mai mare decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului 2021 (506 dosare în comparație cu 383 dosare).

• În 92% dintre negocierile purtate anul acesta în cadrul CSALB băncile și consumatorii s-au împăcat, adică au acceptat soluția propusă de conciliatorii CSALB.

• Soluționarea directă între comerciant și consumator (după sesizarea CSALB) s-a triplat față de anul anterior: de la 143 de cazuri în 2021, la 428 de înțelegeri directe în 2022 (dintre care 168 în raport cu băncile și 260 în raport cu IFN-urile).

Beneficiile obținute de consumatori: 7,5 mil euro în peste 6 ani de activitate.