Statul este principalul câştigător al creşterilor mari de preţuri la energie electrică şi gaze, în condiţiile în care 95% din creştere se duce la bugetul de stat, a afirmat, marţi, Gabriel Biriş, managing partner la Biriş Goran, în cadrul conferinţei Forumul Economic Român, scrie Agerpres.

Gabriel BirisFoto: Adi Iacob / HotNews

"M-am uitat cine este principalul câştigător al creşterii preţurilor la gaz şi energie: 95% s-a dus la buget, deci bugetul este principalul beneficiar al creşterii preţurilor la gaz şi energie, iar acum au venit cu confiscarea veniturilor pe tot lanţul", a spus el.

În opinia sa, suntem într-un cerc vicios, pentru că suprataxarea împiedică investiţiile care ar urma să ducă, în final, la scăderea preţurilor.

"Sunt necesare multe reconfigurări în ceea ce priveşte Codul Fiscal. Aşa cum este acum nu funcţionează şi se vede din nivelul foarte mic al veniturilor bugetare. Principala problemă este că baza fiscală a fost spulberată de tot felul de excepţii sau privilegii şi nu mai este respectat principiul din Constituţie potrivit căruia suntem egali în faţa legii", a continuat Biriş.

El a arătat cum îşi pierde România competitivitatea în faţa altor ţări: "Dacă ne uităm la inflaţia în zona euro pe ultimele 12 luni, vedem o diferenţă de 6% faţă de România. Dacă ne uităm la curs, acesta a rămas constant, ceea ce înseamnă că leul s-a apreciat cu 6% faţă de euro doar în ultimul an, în termeni reali. Dacă ne uităm pe ultimii cinci ani, înseamnă că o să ieşim undeva la 15-20%, ceea ce înseamnă lost competitiveness pentru România, înseamnă că ne scumpim exporturile şi ne ieftinim importurile"