Economia Statelor Unite a revenit pe creştere în trimestrul trei, cu un avans peste aşteptări, de 2,6%, atenuând cel puţin temporar temerile de recesiune, a raportat joi Biroul de Analiză Economică, citat de CNBC și news.ro.

Washington, D.C, Casa AlbaFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Creşterea PIB-ului depăşeşte previziunea analiştilor Dow Jones, de 2,3%.

Economia americană a înregistrat scăderi în acest an timp de două trimestre consecutive, întrunind o definiţie general acceptată a recesiunii, deşi Biroul Naţional de Cercetare Economică este în general considerat arbitrul recesiunilor şi expansiunilor.

Creşterea s-a datorat în mare parte unei reduceri a deficitului comercial, la care economiştii se aşteptau şi pe care o consideră a fi un eveniment unic, care nu se va repeta în trimestrele viitoare.

Creşterea PIB au venit şi din majorarea cheltuielilor de consum, a investiţiilor fixe nerezidenţiale şi a cheltuielilor guvernamentale.

Raportul reflectă o schimbare continuă a cheltuielilor pentru servicii faţă de bunuri, cheltuielile pentru primele au crescut cu 2,8%, în timp ce cheltuielile pentru bunuri au scăzut cu 1,2%.

Scăderea investiţiilor fixe rezidenţiale şi a stocurilor private au compensat câştigurile, a spus BEA.

În general, deşi revenirea economiei cu o creştere de 2,6% în trimestrul al treilea a inversat cu mult declinul din prima jumătate a anului, nu ne aşteptăm ca această putere să fie susţinută”, a scris Paul Ashworth, economist şef pentru America de Nord la Capital Economics.

”Exporturile se vor estompa în curând, iar cererea internă este zdrobită sub greutatea ratelor mai mari ale dobânzilor. Ne aşteptăm ca economia să intre într-o recesiune uşoară în prima jumătate a anului viitor”, anticiează Ashworth.