Cea de-a doua rectificare bugetară din acest an se va baza pe o creștere economică de 4,6%. Comisia Națională de Strategie și prognoză a emis noile estimări pentru ca Ministerul Finanțelor să vină cu noile date bugetare. E posibil ca pe acestea să se bazeze și bugetul pe 2023.

Pregatirea bugetului pe 2023Foto: Jakkapant Turasen, Dreamstime.com

Practic, estimarea a fost majorată în sus de la 3,5%.

Ca valoare, din cauza inflației, ajunge la aproape 1.400 miliarde lei. Dacă în vară se aștepta la o ușoară creștere în industrie, acum CNSP vede o scădere a contribuției la PIB 1,2%, iar la agricultură de la -3,4%, la -12,8%, ceea ce înseamnă că vedem impactul secetei din acest an.

Inflația la finalul anului este prognozată la 15,2%, comparativ cu ceea ce vedeau autoritățile în vară: 12,9%.

Conform unei note care însoțește prognoza, procesul inflaţionist s-a dovedit a fi mai persistent şi de amplitudine mai ridicată decât s-a anticipat anterior, astfel încât şi decelerarea creşterii preţurilor de consum a fost estimată a avea o intensitate mai redusă.

"În aceste condiţii, previziunile inflaţiei au fost ajustate ascendent pentru anul în curs şi următorii doi ani cu circa 1,3 puncte procentuale ca medie anuală, urmând ca în perioada 2024-2025 să se încadreze în jurul valorii de circa 3%", se arată în document.

  • Prognozele au luat în calcul actele normative în vigoare privind modificarea schemei de plafonare a preţului energiei electrice până la data de 31 august 2023, prelungirea măsurii de reducere a preţului pentru carburanţi cu 50 bani/litru până la sfârşitul anului curent, cât şi o relativă stabilizare a principalelor cotaţii internaţionale.
  • Efectele nefavorabile pe termen scurt sunt aşteptate a se manifesta pentru componenta mărfurilor alimentare ca urmare a secetei prelungite din acest an, dar şi ca efect de runda a două al dispersiei preţurilor produselor energetice. Totodată, preţurile producţiei industriale cât şi costurile în construcţii se aşteaptă să înregistreze dinamici în scădere, rămânând însă şi în anul următor la valori de două cifre.

Pe ce date s-ar putea baza bugetul pe 2023

Dacă bugetul pe 2023 se dorește a fi prezentat în noiembrie, înseamnă că pe aceste noi date se va baza.

Așadar, CNSP anticipează o creștere economică de 2,8% anul viitor. Din punct de vedere al PIB-ului nominal, comisia se așteaptă la 1.552 miliarde lei.

Deficitul comercial ar urma să fie de de 41,6 miliarde lei, în creștere de la 35,2 miliarde lei.

Inflația este prognozată pentru finalul anului viitor la 8% și o medie anuală de 9,6%.

Cursul de schimb mediu: 4,98 lei/euro.

Din punct de vedere al câștigului salarial mediu net, acesta este de așteptat să creacă cu 11,4%, la 4.235 lei/lună, iar de la un câștig real negativ de -2% să ajungă la un pozitiv +1,7%.

Sursă foto: Dreamstime.com