Senatorii USR Anca Dragu, Claudiu Mureşan şi Narcis Mircescu au depus o iniţiativă legislativă care propune eliminarea „sancţiunilor abuzive" din partea ANAF pentru contribuabilii care nu au depus în termen declaraţiile fiscale din cauza problemelor tehnice ale Ministerului Finanţelor.

ANAFFoto: Hotnews / Florin Barbuta

În prezent, contribuabilii care nu depun la timp declaraţiile fiscale sunt sancţionaţi cu amenzi de mii de lei, chiar în situaţia în care această întârziere a fost cauzată de problemele tehnice ale Ministerului de Finanţe. Iniţiativa USR elimină aceste sancţiuni, cu condiţia ca cetăţenii să îşi înregistreze declaraţiile în maximum 30 de zile calendaristice după termenul legal de depunere, se menţionează într-un comunicat de presă.

"Este un tratament incorect pe care îl aplică ANAF exact celor pe care trebuie să îi sprijine! În ultimii ani, situaţia s-a înrăutăţit, iar programul de modernizare a instituţiei a fost abandonat încă din 2018. Dacă statul nu dă posibilitatea completării şi depunerii declaraţiilor în condiţii civilizate, nu poate avea dreptul de a aplica amenzi, de a vâna companiile care nu reuşesc să se conformeze din vina statului. Această iniţiativă legislativă reprezintă un sprijin acordat celor care muncesc şi care ajung să fie pur şi simplu hăituiţi de statul român prin ANAF", explică senatoarea USR Anca Dragu, potrivit comunicatului USR.

Potrivit senatorului USR Narcis Mircescu, antreprenorii trebuie susţinuţi, iar relaţia lor cu statul trebuie să fie una corectă.

"Această iniţiativă vine în sprijinul contribuabililor, care nu vor putea fi vânaţi de ANAF pentru greşeli care nu le sunt imputabile. Probabilitatea de a transmite declaraţii eronate din cauza timpului scurt de întocmire este mai mare comparativ cu situaţia în care declaraţia este disponibilă la timp, poate fi testată şi înţeleasă", arată Narcis Mircescu.

Senatorul USR Claudiu Mureşan afirmă că proiectul depus îşi doreşte să repare o "anormalitate şi o inechitate" care se întâmplă atunci când contribuabilul este amendat, penalizat de către autoritatea fiscală pentru nedepunerea la termen a declaraţiilor fiscale, din cauza problemelor tehnice sau de altă natură, neimputabile contribuabilului.

"În ultima perioadă, serverele ANAF, pe care trebuie depuse declaraţiile electronice, au avut timpi lungi de nefuncţionare sau funcţionare deficitară, în special în perioadele de dinaintea termenelor de depunere. Amenzile contravenţionale aplicate pentru neîndeplinire la termen a obligaţiilor declarative variază între 1.000 de lei şi câteva zeci de mii de lei", se arată în comunicat.