Când sunt mici, copiii fac crize de plâns sau furie, de multe ori la magazin (indiferent dacă este vorba de jucării sau dulciuri). Pare că unii părinți nu se pot înțelege cu ei, iar în unele cazuri fac mult mai rău.

Ana BatcaFoto: Hotnews

În cadrul discuției „La Cafea”, HotNews.ro a avut-o invitată pe Ana Bâtcă, coach și fondatoare Parenting 2.0. Am discutat mai multe lucruri practice despre modul în care poți fi gestionate diverse situații.

*Așa cum v-am obișnuit, aveți mai jos o împărțire a clipului pe capitole pentru a ajunge la subiectul care vă interesează.

“Aceste crize se numesc crize de tantrum. E o criză de plâns, o criză de furie. Se ajunge la asemenea crize din cauza faptului că părinții nu au setat niște limite pentru copil de la bun început. Atunci când copilul este deja suficient de mare încât să înțeleagă, să vrea ceva (vorbim de copii care deja merg singuri, ce înseamnă diferite lucruri, obiecte - cam de la 2, 3, 4 ani este vârsta la care au loc tantrumurile) și părinții nu stabilesc niște limite clare, atunci copilul este confuz”, spune Ana Bâtcă.

Ea spune că dacă la o vizită în magazin copilul vrea o pungă cu jeleuri, iar la următoarea vizită copilul vrea încă o pungă și părintele spune că nu are voie, atunci copilul nu înțelege de ce.

“Nu are capacitatea destul de dezvoltată pentru a-și gestiona emoțiile. El când simte furie, plânge tare”, afirmă ea.

Ce e de făcut atunci când copilul are criză de plâns sau furie

“Pe moment, atunci, nu ajută să-i spunem copilului argumente logice pentru că el este în emoție. El plânge, simte furie, revoltă că nu-i iei, vrea foarte mult, simte această dorință și nu ajută să-i spui: Știi, acum nu am bani nu ai voie pentru că o să faci carii sau nu pot să-ți iau această jucărie că deja ți-am luat una la fel ieri”, afirmă Ana Bâtcă.

Potrivit acesteia, nu ajută, nu va înțelege, copilul va continua să plângă.

“Cel mai sănătos este să-i validezi dorința și să-i spui că înțelegi că-și dorește acea pungă de jeleuri. Atunci copilul simte că îl înțelegi”, potrivit ei.

„Nu mai simte nevoia să urle și mai tare ca să se facă auzit. Ăsta e primul pas. Apoi să-i spui: Sunt aici lângă tine până te liniștești. E important ca tu, ca părinte, să-i conții emoția. Să nu intri în defensivă și luptă cu el pentru că el va insista. E vorba de un copil, să spunem de 3 ani, și un adult care, emoțional e tot la 3 ani pentru că începe să se certe cu copilul”, a mai afirmat fondatoarea Parenting 2.0.

Aici, spune ea, e nevoie de maturitate: Să nu ne certăm cu copilul pe poziții de egalitate, ci să avem maturitatea să-i conținem emoția, să îi fim alături și să îi direcționăm emoția și comportamentul.

Ce conține discuția video:

0:00 INTRO

0:30 Ce spune personajul interpretat de Penelope Cruz în filmul Competiția Oficială

1:08 Are dreptate personajul interpretat de Penelope Cruz?

3:33 De ce fac copiii criză de plâns/furie?

6:43 Ce faci când copilul are o criză de plâns/de furie în spațiul public?

8:50 Cum să nu ajungi în situația să nu facă copilul criză de plâns?

13:05 Este bine să-ți bați copilul?

16:50 Pot fi educați copii să nu facă năzbâtii în locuri precum restaurante și cum?

26:00 Vine Crăciunul: cum îi poți explica copilului că nu îi poți oferi cadoul pe care și-l dorește?

29:00 Trebuie să-i spui copilului dacă există sau nu Moș Crăciun?

31:50 Educația financiară a copilui trebuie să înceapă de la părinți?

34:06 Trebuie să-i explici copilului de unde vin banii

36:30 De mic copilul trebuie să aibă oportunitatea de a alege în anumite limite (vezi capitolele anterioare)

40:22 Pot fi învățați copiii să aibă minte de antreprenor?

43:30 Ar trebui ca părinții să trimită copiii să facă tot felul de cursuri/ activități?