Deja vedem o încetinire semnificativă a economiei, iar în ceea ce privește România se schimbă peisajul deja, a declarat Csaba Balint, membru al Consiliului de Administratie al BNR, precizând că face declarațiile în nume personal.

Csaba BalintFoto: Hotnews

„Deși în prima parte a anului am avut o performanță bună, se schimbă peisajul. Mediul extern va fi mai puțin favorabil. În zona euro creșterea economică va fi zero, în SUA ceva mai ridicată. Asta va avea efecte și asupra economiei noastre. Cererea internă va slăbi, va fi mai slabă”, a spus el, într-o conferință Deloitte.

  • Avem dobânzi mai ridicate, mai atractive în cazul depozitelor. În lunile de iarnă sentimentul consumatorului s-ar putea să fie diferit. Va fi mai puțin înclinat spre consum.

„În ceea ce privește inflația, având în vedere că vom avea o creștere economică sub potențial, cererea slabă, dobânzi mai ridicate, sperăm că șocul (ceea ce am văzut în sectorul energetic) se va disipa gradual. Nu se va întâmpla foarte repede dar putem să avem măcar speranțe”, a afirmat el.

Potrivit acestuia, dobânzile mai atractive la depozite vor ajuta în ceea ce privește inflația „să vedem o plafonare la sfârșitul acestui an și la începutul anului viitor. Aici este cazul României”.

  • În 2024 am putea să spunem că va fi anul în care nivelul inflației este apropiat țintei.

„Așteptările pieței sunt în jurul a 1,5-2% (creștere economică n.r.). Cred că este o prognoză plauzibilă pentru anul viitor. În 2024 am putea să vedem o reaccelerare ușoară a economiei. Anul viitor și în 2024 avem nevoie de creșteri sub potențial, că altfel ar fi extrem de dificil să luptam împotriva inflației”, a mai spus el.