Rentabilitatea capitalurilor băncilor din România este de 15,5%, aproape dublă faţă de nivelul european, iar profitabilitatea este adecvată comparativ cu riscurile pe care le gestionează, a declarat, marţi, Florian Neagu, director adjunct în cadrul Direcţiei Stabilitate Financiară a Băncii Naţionale a României (BNR).

Banca Nationala a Romaniei - BNRFoto: Hotnews

"Rentabilitatea capitalurilor este de 15,5%, aproape dublă faţă de nivel european, însă dacă ne uităm la cum arată profitabilitatea băncilor comparativ cu riscurile pe care le gestionează cred că balanţa este adecvată. Cu toate acestea, deşi profitabilitatea este mai mare decât a fost anul trecut, noi intenţionăm ca punctual pentru anumite bănci să recomandăm o politică de distribuire de dividende foarte prudent", a spus Florian Neagu, la conferinţa dedicată industriei bancare şi financiare în cadrul "Bucharest Leaders' Summit: Emerging challenges of the future".

El a menţionat că sectorul bancar românesc are o sănătate financiară adecvată riscurilor şi în comparaţie cu media europeană stăm semnificativ mai bine. Rata creditelor neperformante înregistrează o tendinţă descrescătoare. Modul în care sectorul bancar românesc acoperă pierderile aşteptate este cel mai bun din Europa. În acest context, Florian Neagu a precizat că avem argumente de a crede că sectorul bancar poate să continue finanţarea economiei reale, existând resurse şi de solvabilitate şi de lichiditate, astfel încât gradul de intermediere financiară să crească în mod sustenabil.

De asemenea, oficialul BNR a declarat că dacă am compara profitabilitatea sectorului bancar cu cea din economia reală pe o perioadă de 10 ani, o să observăm că niciodată sectorul bancar românesc nu a avut o profitabilitate mai mare decât cea înregistrată de economia reală. Din contră, în medie, băncile au avut o profitabilitate cam cu 10 puncte procentuale mai mică decât profitabilitatea din economia reală.

Florian Neagu a mai spus că în ultimii 3 ani se observă o creştere a creditării firmelor de către bănci, ritmul de creştere al companiilor fiind cel mai mare în comparaţie europeană.

Sursa: Agerpres