Pentru că USR și Forța Dreptei au trimis la Curtea Constituțională (CCR) modificările la Ordonanța 16, cea a creșterilor de taxe, efectele pot fi simțite de toți. Practic, nu se duce la Iohannis până nu se pronunță Curtea. Dacă nu ajunge la timp, nu va mai fi promulgată anul acesta.

FiscalitateFoto: Kittiphan Teerawattanakul | Dreamstime.com

Nu negăm faptul că este o problemă suprataxarea part-time, motivul invocat de cele două partide, dar în acea lege se află și alte modificări.

Practic, ceea ce se află deja în Monitorul oficial s-ar aplica de anul viitor.

1. În primul rând, impozitele pe proprietate vor crește de câteva ori, prin aplicarea unei grile a notarilor. Asta în condițiile în care prin modificările din Parlament se proroga termenul de aplicare cu 1 ianuarie 2025.

Asta va fi simțită de toată lumea.

2. În al doilea rând, pe ceea ce înseamnă dividende interimare va rămâne problema de interpretare. Practic, din Ordonanța 16 reiese că dacă o firmă a acordat dividende în cursul acestui an la un impozit de 5%, ar trebui să i se recalculeze de anul viitor și să plătească încă 3%.

În Parlament, schimbarea viza ca pentru dividendele distribuite în cursul anului 2022, impozitul să rămână 5%. Singura diferență era cea legată de trimestrul IV din 2022, care se vor distribui în 2023, pentru care ar fi urmat să se aplice o cotă de 8%.

3. Consultanții fiscali nu vor putea beneficia de regimul de microîntreprindere, așa cum prevede Ordonanța 16. Asta în condițiile în care Parlamentul modificase actul normativ în sensul corectării, adică a exceptării activității de contabilitate si audit financiar, consultanță în domeniul fiscal.

4. Pragul la microîntreprinderi care scade la 500.000 de euro se va aplica de la 1 ianuarie, chiar și pentru firmele care deja au depășit în 2022 plafonul de 1 milion de euro.

În Parlament, prin modificările adoptate, s-a dorit ca firmele care au fost sub 1 milion la 31 decembrie 2022, să rămână micro până depășesc plafonul de 500.000 euro.

5. Comercianții cu cifre de afaceri mai mari de 10.000 euro vor fi obligați să aibă POS. Cu alte cuvinte, sunt obligați să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite.

În Parlament erau modificări importante, în sensul în care obligația ar fi pentru cei care realizează în cursul unui an încasări în numerar cu o valoare mai mare de 50.000 lei.

Ce soluție există

Nu știm cât de repede se mișcă Curtea Constituțională, având în vedere că se apropie și sărbătorile de iarnă.

Dacă s-ar mișca repede, ar trebui ca Iohannis să ia rapid o decizie, deoarece sunt schimbări importante de la 1 ianuarie.

Există o soluție: Guvernul.

Ministerul Finanțelor ar putea să preia modificările adoptate de Parlament și să facă un proiect pe care să-l trimită Guvernului pentru adoptare. Pot băga măsurile chiar în noua Ordonanță trenuleț din 2022. Ce se va întâmpla, rămâne de văzut. Cert este că o decizie trebuie luată într-un sens sau în altul.

Citește și:

12 modificări fiscale care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023: de la impozit pe dividende de 8%, la TVA mai mare la restaurante și la băuturile cu zahăr

Sursă foto: Dreamstime.com