Contribuabilii mijlocii vor trebui să depună de la 1 ianuarie 2023 fișierul standard de audit (SAF-T), cunoscut și sub Declarația 406.

ANAF - FiscFoto: Hotnews / Florin Barbuta

Totuși, ANAF nu a mai actualizat lista contribuabililor mijlocii din 2016. Instituția a pregătit un ordin prin care se prorogă termenul de actualizare a listelor marilor contribuabili, inclusiv a sediilor secundare ale acestora, până la 10 decembrie 2023.

Proiect contribuabili mijlocii si SAF-T- click pentru a deschide

Proiect ordin anexa SAF-T - click pentru a deschide

Odată cu acest ordin înțelegem că nu va fi o prorogare de termen în privința depunerii SAF-T. Deci cu 1 ianuarie 2023 va trebui depus de către cei mijlocii.

De asemenea, se modifică numărul de contribuabili mijlocii care vor fi administrați prin structurile de specialitate existente la nivelul administrațiilor județene ale finanțelor publice și respectiv a Administrației fiscale pentru contribuabili mijlocii de la 18.478 în prezent la 15.000 de contribuabili selectați în ordine descrescătoare în funcție de criteriul de bază aprobat conform Ordinului din 2016 (3610/2016)

Totodată, proiectul prevede eliminarea criteriului de reprezentare fiscală, pe de o parte, ca urmare a aportului redus al acestor contribuabili, în totalul veniturilor bugetare încasate, iar pe de altă, pentru aplicarea unui principiu unitar în corelare cu criteriile de selecție a contribuabililor mijlocii.

Conform referatului de probare, prin această micșorare a numărului contribuabililor mijlocii s-a avut în vedere ca obligațiile fiscale declarate de contribuabilii mari şi mijlocii să fie reprezentativă, respectiv 65,61% din totalul obligatiilor declarate la nivel național în anul 2021.

Alte schimbări:

Pentru că anumiți contribuabilii încadraţi în categoria contribuabili mijlocii la data de 31 decembrie 2021 nu se vor mai regăsi în această categorie la data de 1 ianuarie 2023, se propune ca depunerea Declaraţiei informative D406, pentru aceștia, să devină opțională începând cu data de referinţă pentru contribuabilii mijlocii, urmând să devină obligatorie începând cu data de referință pentru contribuabilii mici.

Contribuabilii care au optat pentru depunerea Declarației informative D406 nu vor putea renunța ulterior la opțiunea exprimată. Opțiunea va deveni efectivă prin depunerea unei Declarații informative D406 validată de Agenția Națională de Administrare Fiscală.

De asemenea, se propune ca pentru contribuabilii încadrați la data de 31 decembrie 2021 în categoria contribuabililor mici, care și-au menținut această încadrare pe parcursul anului 2022, iar începând cu data de 1 ianuarie 2023 sunt încadrați în categoria contribuabililor mijlocii, depunerea Declaraţiei informative D406 să devină obligatorie începând cu data de referinţă pentru contribuabilii mijlocii, justificat de faptul că de la data de 1 ianuarie 2023, toți contribuabilii mijlocii trebuie să depună Declarația informativă D406, fără a exista diferență de tratament între aceștia.

Președintele ANAF, Lucian Heiuș, afirma recent că SAF-T va fi o mare provocare pentru anul viitor, când vor începe contribuabilii mijlocii să-l depună”.

„Vor fi erori și anul viitor. Nu vom sancționa o eroare. Din contră, vom aprecia pe cel care chiar dacă îl depune cu erori, îl depune și face efortul să raporteze”, a mai arătat el.

A mai spus: „Nu mă întrebați dacă dau prorogări. Nu prea sunt adeptul prorogărilor. Dacă amân ceva, mai stau șase luni”.