Programele Fidelis și Tezaur cu privire la decembrie 2022 debutează luni, iar românii interesați pot împumuta statul, dar la dobânzi mai mici decât cele mai bune oferte din piață la depozitele bancare, așa cum a arătat recent și HotNews.ro.

Bani-bancnote-leiFoto: Hotnews

În ceea ce privește Fidelis, persoanele fizice pot subscrie până pe 19 decembrie 2022, prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Société Générale și Alpha Bank.

De asemenea, mai ușor este printr-un cont la un broker, prin câteva click-uri ori direct din aplicația de telefon.

Titlurile de stat în lei au scadențe de 1 an și 3 ani cu dobânzi anuale de 7,65% și respectiv 8%, iar cele în euro au scadențe de 1 an și 2 ani și dobândă anuală de 2,7%, respectiv 3,7%.

Valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

În ceea ce privește Tezaur, acele titluri la care se poate subscrie direct prin Trezorerie, Spațiul Privat Virtual (SPV) sau prin Poșta Română, acolo valoarea unui titlu este de 1 leu.

Este vorba despre două emisiuni cu maturități de 1 și 2 ani și dobânzi anuale de 7,65%, respectiv 7,80%.

Titlurile de stat Tezaur pot fi cumpărate:

  • Între 5 – 19 decembrie 2022 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului. Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesați Ghid Tezaur online și Tezaur online;
  • Între 5 – 20 decembrie 2022 de la unitățile Trezoreriei Statului;
  • Între 5 – 19 decembrie 2022 în mediul urban și 5 – 16 decembrie 2022 în mediul rural, prin subunitățile poștale ale Poștei Române.