Am bifat toate condițiile tehnice de la frontiere, a fost ridicat mecanismul de cooperare și verificare. Ce ni se mai poate reproșa? Că nu avem șapcă?, a declarat Dragoș Petrescu, președinte al Romanian Business Leaders, referindu-se la faptul că Austria se opune aderării României la Schengen.

Dragos Petrescu, la RBLSFoto: Hotnews

“România nu poate să deconteze toate problemele politice interne ale unor state membre și nici politicile poate ineficiente ale UE de stopare a imigrărilor ilegale. România nu poate fi Acarul Păun al Europei”, a spus el.

Potrivit unui comunicat al RBL, suntem la câteva zile de votul pentru aderarea României la Schengen și antreprenorii români citesc cu stupefacție că Austria pare să se opună aderării noastre, în ciuda apropierii dintre cele două țări.

Ce ne unește cu Austria? Pare că multe lucruri, din moment ce:

  • În jur de 370.000 de români vizitează în fiecare an Austria, cheltuind în jur de 250 de milioane de euro;
  • Schimburile economice dintre România și Austria au fost în 2021 de 4,5 miliarde euro, din care export 1,7 miliarde și import 2,8 miliarde;
  • Investițiile austriece sunt pe locul 2 în România, cu aproximativ 5,3 miliarde de euro investiții directe și peste 8.000 de societăți cu capital austriac.

„Și atunci care e supărarea Austriei, de ce nu ne vrea în Schengen? Ni se spune că supărarea vine de la valul de migranți care inundă Austria, în ciuda faptului că, potrivit raportului Comisiei Europene din octombrie 2022, aportul României la valul de imigranți este zero, Serbia fiind poarta de intrare a imigranților, prin Ungaria spre Austria”, conform RBL.

Austria a fost pentru România timp de sute de ani leagăn al civilizației, se arată în comunicat.

„A sprijinit dezvoltarea noastră în multe feluri. În același timp, România este un factor de stabilitate în regiune și poate sprijini dezvoltarea economică a Europei, prin ieșirea sa la Marea Neagră”, afirmă RBL.

  • Economia românească are nevoie de granițe libere spre piața comună europeană. În pragul unei recesiuni majore globale, piedicile de la granița Europei vor sabota eforturile antreprenorilor români de a rezista.