Proiectul Ordonanței trenuleț a fost modificat. Nu sunt foarte multe modificări. Principalele vizează faptul că 200 de lei netaxați la salariul minim de 3.000 de lei se vor lua în calcul la pensie, iar alta că pensiile militare vor fi indexate suplimentar față pe lângă cei 5,1%, lucru pe care l-am prezentat și miercuri într-un alt text. Aceasta urmează să fie adoptată, joi, de Guvern.

Ministerul FinantelorFoto: Hotnews

De asemenea, s-a eliminat un punct care prevedea că ținând cont de dificultățile privind aplicarea legislației în domeniul finanțării transportului local al elevilor din învățământul preuniversitar de stat, se reglementa posibilitatea ca aceste cheltuieli să poată fi finanțate din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, în limita sumei maxime de 40 lei/lună/beneficiar. Practic, a dispărut măsura din proiect.

În rest rămân cam aceleași prevederi ca în varianta inițială, inclusiv faptul că se vor putea acorda 200 de lei netaxați la salariile între 3.000 și 4.000 de lei. Problema este că prin condițiile menționate nu se înțelege ce doresc de fapt autoritățile. Practic, cei care au de exemplu 3.100 de lei acum, nu vor putea beneficia de facilitate. Am detaliat subiectul într-un alt material.

Totuși, conform unor surse guvernamentale, această măsură ar urma să fie modificată săptămâna viitoare. Se dorește scutirea celor 200 de lei, dar la salariile între 3.000 – 5.000 de lei, dar numai dacă anagajatorii măresc salariile cu 450 lei. Cum am spus, rămâne de văzut săptămâna viitoare dacă se va modifica până la urmă.

Proiect Ordonanța trenuleț, varianta nouă – click pentru a deschide

UPDATE Proiectul a fost adoptat de Guvern.

Vom veni cu un nou text după ce apare în Monitorul oficial.

Principalele măsuri din Ordonanța trenuleț

• Salariile bugetarilor vor crește cu 10% de anul viitor, faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022.

• În ceea ce privește salariile demnitarilor, acestea vor rămâne la fel.

• Punctul de pensie crește de la 1.586 la 1.785 lei, adică cu 12,5%.

• Valoarea indemnizației sociale pentru pensionari se majorează de la 1.000 la 1.125 lei.

Ajutor pentru pensionarii care au venituri mai mici de 3.000 de lei

Pensionarii cu venituri mai mici de 3.000 de lei vor beneficia de ajutoare, în două tranșe.

Ei vor primi:

• 1.000 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei, inclusiv;

• 800 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei și 2.000 lei, inclusiv;

• 600 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și 3.000 lei, inclusiv.

Ajutorul financiar se plătește în două tranșe, în lunile ianuarie 2023 respectiv, octombrie 2023, astfel:

• în cuantum de 500 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei, inclusiv;

• în cuantum de 400 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei și 2.000 lei, inclusiv;

• în cuantum de 300 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și 3.000 lei, inclusiv.

În cazul pensionarilor care beneficiază de pensie de urmaş, ajutorul financiar se acordă fiecărui urmaş în parte.

Se mențin sporurile în sistemul bugetar, iar munca suplimentară va fi compensată cu timp liber

Proiectul propune continuarea aplicării unora dintre măsurile care vizează limitarea cheltuielilor aprobate în anii anteriori, astfel:

• menținerea în anul 2023 a cuantumului sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut lunar cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2022, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții;

• menținerea în anul 2023 a cuantumului indemnizației de hrană la nivelul stabilit pentru anul 2022;

• munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcții de execuție sau de conducere, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se va compensa numai cu timp liber corespunzător;

• pentru personalul militar, polițiștii, polițiștii de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională care desfășoară activitate în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care nu se lucrează, se acordă drepturile prevăzute de legislația în vigoare în luna iunie 2017, asigurându-se astfel o continuare a măsurilor adoptate în acest sens începând cu anul 2014. Aceste drepturi urmează a se acorda în limita de 3% din suma soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a soldelor de comandă/salariilor de comandă, la nivel de ordonator principal de credite. În cazul polițiștilor de penitenciare, limita de 3% se stabileşte la nivelul bugetului centralizat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;

• În anul 2023 se pot acorda premii pentru sportivii și colectivele tehnice care au obținut performanțe deosebite la acțiunile sportive internaționale și naționale oficiale, pentru elevii, studenții, cercetătorii și profesorii care au obținut distincții la olimpiadele internaționale și concursurile internaționale și naționale pe discipline de învățământ și pentru profesorii care i-au pregătit pe aceștia, cu încadrarea în alocarea bugetară;

Facilitatea celor 1.500 de lei pentru creșă sau grădiniță va fi suspendată în continuare

Facilitatea prin care contribuabilii care efectuau cheltuieli cu educaţia timpurie puteau să scadă din impozitul pe profit datorat cheltuielile cu educaţia timpurie, dar nu mai mult de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil va fi suspendată în continuare.

Practic se prelungește suspendarea.

Pe perioada suspendării, cheltuielile pentru funcţionarea corespunzătoare a creşelor şi grădiniţelor aflate în administrarea contribuabililor sunt considerate cheltuieli cu deductibilitate limitată (de natura celor prevăzute la art. 25 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 227/2015) şi intră sub incidenţa limitei de 5% stabilite pentru acestea, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului.

200 lei netaxați la salariul minim, dar și celor care dau până la 4.000 de lei

Proiectul prevede și implementarea măsurii privind 200 de lei din salariul minim ca sumă netaxabilă.

Regimul fiscal se aplică, începând cu veniturile lunii ianuarie 2023, în cazul persoanelor fizice care au salariul de încadrare, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Măsura se aplică pentru salariații care desfășoară activitate în baza contractelor individuale de muncă, încadrați cu normă întreagă, la locul unde se află funcția de bază pentru care venitul brut realizat din salarii pentru aceeași lună, nu depășește nivelul de 4.000 lei, inclusiv.

Totodată, se propune, între condițiile care trebuie îndeplinite cumulativ, ca nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri, să nu fie diminuat în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență a Guvernului și 31 decembrie 2023, pentru a atinge nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vederea aplicării acestui regim fiscal.

Nou termen limită pentru case de marcat electronice la automate

Proiectul prevede stabilirea unui nou termen limită, respectiv până la data de 31 decembrie 2023, pentru dotarea de către operatorii economici a automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale, aceasta fiind necesară pentru aprobarea cadrului legal prin care sunt stabilite specificaţiile tehnice şi funcţionale ale acestor aparate de marcat electronice fiscale, precum și pentru parcurgerea etapelor necesare pentru implementarea obligației.

Se amână mierea de albine pentru preșcolari

Se propune prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din învăţământul primar de stat, privat şi confesional până la data de 1 ianuarie 2024.

Salariu minim de 4.000 de lei în construcții

Așa cum știm, sectorul construcțiilor beneficiază de facilități în privința salariilor, adică nu plătesc impozit pe venit, contribuția la sănătate și, opțional, la Pilonul II de pensii.

Acum salariul este de 3.000 de lei, dar de la 1 ianuarie va urca la 4.000 de lei, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând în medie 24,194 lei/oră.

“În perioada 1 ianuarie 2023 - 31 decembrie 2028, pentru domeniul construcţiilor, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 4.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună”, conform documentului.

Reamintim că facilitățile se aplică până la 10.000 de lei.

Indemnizație pentru persoanele cu handicap

În luna ianuarie 2023 persoanele cu dizabilități beneficiază în mod excepțional de o indemnizație compensatorie.

Pentru persoanele adulte cu handicap, indemnizația compensatorie se acordă după cum urmează:

• în valoare de 368 lei pentru persoana cu handicap grav;

• în valoare de 279 lei pentru persoana cu handicap accentuat;

• în valoare de 64 lei pentru persoana cu handicap mediu.

Pentru copilul cu handicap indemnizația compensatorie se acordă după cum urmează:

• în valoare de 316 lei pentru copilul cu handicap grav;

• în valoare de 184 lei pentru copilul cu handicap accentuat;

• în valoare de 64 lei pentru copilul cu handicap mediu.

Indemnizația compensatorie se plătește fie persoanei cu handicap, dacă aceasta are capacitate deplină de exercițiu al drepturilor, fie reprezentantului legal al acesteia, stabilit în condițiile legii.

Alte măsuri:

• Se prorogă termenul de intrare în vigoare a Legii privind înființarea Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier până la data de 1 ianuarie 2024.

• Pensiile speciale pentru primari se suspendă până la 1 ianuarie 2024.

• În ceea ce privește sponsorizările, în situația în care, ulterior depunerii formularului de redirecționare a impozitului pe profit/impozitul pe venitul microîntreprinderilor, datorat al anului pentru care s-a dispus redirecționarea se rectifică în sensul diminuării acestuia, iar contribuabilii au redirecționat o sumă mai mare decât suma care putea fi redirecționată, potrivit legii, aceștia datorează bugetului de stat diferența de impozit pe profit/impozit pe venitul microîntreprinderilor care a fost redirecționată în plus.

• Procedura privind determinarea și regularizarea diferenței de impozit pe profit/impozit pe venitul microîntreprinderilor care a fost redirecționată în plus față de sumele care pot fi redirecționate se stabilește prin ordin al președintelui ANAF.

• Primăriile și alți ordonatori de credite vor putea efectua plăți în avans de până la 50% pentru proiecte culturale, spectacole și concerte.

• Punctul de amendă rămâne înghețat la 145 lei în 2023.