Raiffeisen Bank confirmă fără echivoc declarația facută de BCR și subliniază că nu s-au făcut presiuni din partea autorităților nici asupra sa. Zdenek Romanek, președintele&CEO Raiffeisen Bank România a declarat: "Susținem pe deplin aderarea României la spațiul Schengen și vom continua să sprijinim demersurile autorităților pentru realizarea acestui deziderat."

Zdenek Romanek, CEO Raiffeisen Bank RomaniaFoto: Raiffeisen Bank

Presa austriacă scrie astăzi că în România au început să fie boicotate afacerile din Austria, după votul negativ dat de această țară pentru intrarea în Schengen. În aceste condiții am vrut să vedem ce apeluri și campanii există în mediul online în această privință.

Chiar în ziua votului din Consiliul JAI, în care România și Bulgaria nu au fost acceptate în Schengen, spre deosebire de Croația, europarlamentarul Rareș Bogdan le-a cerut companiilor românești să-și închidă conturile pe care le au în băncile austriece, Raiffeisen și Erste-BCR.

Cele două bănci au reacționat la acest apel și au emis ieri comunicate de presă în care au precizat că nu susțin decizia guvernului austriac. „Ne arătăm surprinși de această decizie”, au spus reprezentanții Raiffeisen, în timp ce Erste-BCR a afirmat că „obiectul său este ca toți cetățenii să beneficieze în mod egal de libertățile uniunii, inclusiv participarea la spațiul Schengen”.

Raiffeisen Bank, bancă austriacă care desfășoară operațiuni în țara noastră, reacționează după blocajul Austriei pentru aderarea României la Schengen. Oficialii băncii austriece se arată surprinși de decizia Vienei, dar precizează că nu cometează „decizii cu caracter politic”.

„Nu suntem în măsură să comentăm asupra deciziilor cu caracter politic, mai mult decât că ne arătăm surprinși de această decizie. Grupul Raiffeisen Bank International, alături de Raiffeisen Bank România, ca una din cele mai importante piețe din Europa Centrală și de Est, este un promotor al valorilor democratice ce unesc comunitatea europeană și susține creșterea economică sustenabilă prin intermediul unei piețe comune bazată pe libera circulație a bunurilor, persoanelor, serviciilor și capitalurilor.”, se arată într-un comunicat al Raiffeisen Bank România.

Precizări ale reprezentanților Raiffeisen Bank:

  • „Raiffeisen Bank este o bancă locală care finanțează si susține economia românească de 25 de ani, fiind a treia bancă din punct de vedere al creditării în piață. De la privatizarea Băncii Agricole (2001) până astăzi, Raiffeisen Bank a fost un partener puternic pentru peste 2 milioane de clienți persoane fizice, mai mult de 110.000 de IMM-uri și 5600 de corporații mari și medii. În primele nouă luni ale anului 2022 creditarea a crescut la Raiffeisen Bank cu 27% și a înregistrat cea mai mare creștere pe segmentul corporații, respectiv de 55%. În plus, în Raiffeisen Bank România lucrează 4900 de angajați în cele aproximativ 300 de sedii.
  • În ultimii 30 de ani, investițiile străine din România au jucat un rol crucial pentru modernizarea economică și integrarea economiei de piață din România în lanțurile internaționale de producție. Dincolo de capitalul și investițiile pe care grupul RBI le-a făcut pe piața locală, Raiffeisen Bank este un motor care susține dezvoltarea economiei locale, prin finanțări pe termen lung, prin creare de locuri de muncă, atât direct cât și indirect, ca efect al finanțării afacerilor locale și a lanțului său de furnizori, prin transfer de tehnologie și know-how ce contribuie la creșterea productivității, și, nu în ultimul rând, prin taxe și impozite care susțin bugetul de stat.
  • Nu în ultimul rând, RBI rămâne profund angajat față de principiile care stau la baza Inițiativei de la Viena și, în calitate de co-fondator al acestei inițiative, Grupul își reafirmă, și în vremuri foarte grele, angajamentul său față de România și față de regiunea CEE, asigurându-se că există premisele necesare astfel încât capitalul să continue să curgă către economiile reale în timpul unei crize".