Rubla rusească a scăzut marți până la cel mai slab nivel față de euro de la sfârșitul lunii mai, afectată de prețurile relativ scăzute ale țițeiului și de perspectiva unor venituri mai mici din exporturi din cauza plafonului de preț pentru petrolul rusesc ce a intrat în vigoare luna aceasta, transmite Reuters.

Ruble rusestiFoto: Hossein Lohinejadian / Alamy / Profimedia Images

La ora 07:32 GMT (09:32 în România), rubla pierduse 0,9% și se tranzacționa la 66,94 de unități pentru un euro, cel mai slab nivel de după 30 mai.

Față de dolar se depreciase cu 0,8%, până la 63,31 și pierduse 0,9% față de yuan, până la 9,07.

„Rubla s-a depreciat față de toate valutele competitoare importante", a transmis compania Otkritie Research într-o notă pentru investitori.

„Chestiunea sancțiunilor continuă să pună presiune asupra monedei rusești".

Economia și finanțele guvernamentale ale Rusiei vor avea de dus povara embargoului impus de Uniunea Europeană asupra exporturilor de petrol rusesc și a plafonului de 60 de dolari pe baril impus de G7, Uniunea Europeană și Australia.

Țițeiul Brent, un reper global pentru exporturile rusești, s-a apreciat cu 1,8%, la 79,4 dolari pe baril, după ce săptămâna trecută a atins cel mai scăzut nivel din acest an.

Investitorii sunt, de asemenea, cu ochii pe Banca Rusiei, care este așteptată să mențină vineri dobânda cheie la 7,5%, în condițiile în care inflația continuă să încetinească și pentru a evalua posibilul impact economic al plafonării prețului petrolului și al embargoului.