La o primă vedere, ai fi tentat să crezi că salariile nete au crescut consistent în ultimul an. Dar, la o privire mai atentă vei constata că inflația a „înghițit” aceste creșteri și că de fapt, cei mai mulți oameni își pot lua mai puține lucruri decât își luau dintr-un salariu mai mic.

Muncitori pe santierFoto: Tund | Dreamstime.com

Mai puțin de jumătate dintre salariați rămân câștigați după ce șefii le-au crescut salariile.

De fapt, orice creștere a salariului net din octombrie 2022 de sub 15.3% (cât a fost inflația în octombrie) înseamnă că de fapt salariul tău a scăzut.

Pentru angajatori, creșterile salariale vin cu un preț: ori renunță la câteva puncte procentuale din marja de profit, ori transferă în preț majorările de salarii, ori o combinație între cele două.

Mai jos, topul salariilor nete din România în octombrie 2022:

Angajatorii din industriile cu salarii tradițional mai mici (cum e sectorul hotelier sau cel al restaurantelor) au fost nevoiți să crească și mai mult salariile, deși cu toate majorările, ele au rămas mici în termeni nominali.

Cum inflația din noiembrie a fost mult peste așteptări, s-ar putea să vedem la începutul lui ianuarie 2023 cum Isărescu crește dobânda-cheie, scumpind banii și pe cale de consecință, ratele la creditele în ei. Ceea ce ar pune iar presiune de creșteri salariale.

Piața muncii a beneficiat de o „pelerină de protecție” reprezentată de măsurile de sprijin guvernamentale acordate companiilor și angajaților, pelerină care le-a permis acestora să treacă cât mai puțin afectați prin răsturnările imprevizibile din ultimii doi ani, se arată într-un raport publicat luni de BRD.

Au apărut semnale ale unei ușoare încetiniri a cererii de forță de muncă. Rata anuală de creștere a numărului de angajați a scăzut la 1,7% în T3’22, în vreme ce rata locurilor de muncă vacante a rămas neschimbată la 0,9% iar rata șomajului a crescut marginal în octombrie 2022, mai precizează documentul.

Dinamica salariilor reale oscilează în teritoriu negativ

Creșterea ocupării forței de muncă ar putea încetini mai ales în sectoarele intensive în energie, tendința fiind amplificată de avansul tehnologic (de exemplu, digitalizarea), care vor continua să inducă schimbări structurale

Ca în orice criză economică, lucrătorii cu contracte flexibile și temporare vor fi afectați în mod deosebit. Cu toate acestea, economia s-a călit în ultimii doi ani, astfel că acum stăpânește mai bine trio-ul AAA (absorb, adaptez, aliniez).

În plus, dezechilibrul persistent între cererea și oferta de forță de muncă calificată și schimbările demografice îngreunează intenția angajatorilor de a angaja și fideliza personalul, se mai arată în Raportul BRD.

Sursa foto: Dreamstime