ANAF a pregătit lista contribuabililor mijlocii valabilă de la 1 ianuarie. Practic aceasta a fost actualizată, lucru pe care nu-l mai făcuse Fiscul din 2016.

ANAFFoto: Hotnews / Florin Barbuta

Vezi ce firme se află pe lista contribuabililor mijlocii – click pentru a deschide

Acești contribuabili vor fi gestionați de administrațiile județene ale finanțelor publice și Administrația Fiscală pentru Contribuabili Mijlocii a Municipiului București.

Este vorba despre 15.127 de contribuabili (acum fiind peste 18.000).

De precizat că vor trebui să depună de la 1 ianuarie 2023 fișierul standard de audit (SAF-T), cunoscut și sub Declarația 406.

Legat de SAF-T, trebuie precizat că vor mai interveni unele modificări, dacă ne uităm pe un proiect recent, respectiv:

Anumiți contribuabilii încadraţi în categoria contribuabili mijlocii la data de 31 decembrie 2021 nu se vor mai regăsi în această categorie la data de 1 ianuarie 2023. Așadar, depunerea Declaraţiei informative D406, pentru aceștia, devine opțională începând cu data de referinţă pentru contribuabilii mijlocii, urmând să devină obligatorie începând cu data de referință pentru contribuabilii mici.

Contribuabilii care au optat pentru depunerea Declarației informative D406 nu vor putea renunța ulterior la opțiunea exprimată. Opțiunea va deveni efectivă prin depunerea unei Declarații informative D406 validată de Agenția Națională de Administrare Fiscală.

De asemenea, pentru contribuabilii încadrați la data de 31 decembrie 2021 în categoria contribuabililor mici, care și-au menținut această încadrare pe parcursul anului 2022, iar începând cu data de 1 ianuarie 2023 sunt încadrați în categoria contribuabililor mijlocii, depunerea Declaraţiei informative D406 devine obligatorie începând cu data de referinţă pentru contribuabilii mijlocii, justificat de faptul că de la data de 1 ianuarie 2023 toți contribuabilii mijlocii trebuie să depună Declarația informativă D406, fără a exista diferență de tratament între aceștia.