Rezerva Federală a Statelor Unite a majorat miercuri rata dobânzii sale de referinţă la cel mai înalt nivel din ultimii 15 ani, indicând faptul că lupta împotriva inflaţiei, prin înăsprirea politicii monetare, nu s-a încheiat încă, în pofida unor semne promiţătoare în ultima vreme, transmite CNBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Conform aşteptărilor, Comitetul Federal pentru Piaţa Deschisă a votat pentru creşterea ratei de împrumut overnight cu jumătate de punct procentual, ducând-o la un interval ţintă cuprins între 4,25% şi 4,5%.

Creşterea a rupt un şir de patru majorări consecutive de trei sferturi de punct procentual, cele mai agresive modificări de politică monetară de la începutul anilor 1980.

Odată cu acestă creştere a venit şi un indiciu că oficialii se aşteaptă să menţină dobânzile ridicate şi anul viitor, fără reduceri până în 2024.

Fed a estimat creşterea cu cel puţin 0,75 puncte procentuale a costurilor de împrumut până la sfârşitul anului 2023, precum şi o creştere a şomajului şi aproape o stagnare a creşterii economice.

”Dobânda finală” aşteptată, sau punctul la care oficialii se aşteaptă să pună capăt majorărilor ratelor, a fost stabilit la 5,1%, potrivit ”graficul de puncte” al FOMC al aşteptărilor membrilor individuali.

Investitorii au reacţionat negativ la aşteptările că dobânzile ar putea rămâne mai ridicate pentru mai mult timp, iar acţiunile au cedat câştigurile anterioare.

Noul nivel marchează cel mai ridicat nivel al dobânzii fondurilor federale din decembrie 2007, chiar înainte de criza financiară globală şi în timp ce Fed îşi relaxa politica agresiv, pentru a combate ceea ce s-a transformat în cea mai gravă recesiune economică de la Marea Depresiune.

De data aceasta, Fed creşte dobânzile în ceea ce se aşteaptă să fie o economie muribundă în 2023.

Membrii au creionat majorări ale dobânzii până când aceasta va atinge un nivel mediu de 5,1% anul viitor, echivalentul unui interval ţintă de 5%-5,25. În acel moment, este probabil ca oficialii Fed să se oprească pentru a permite impactului înăspririi politicii monetare să-şi facă drum prin economie.

Consensul indică apoi o reducere a dobânzii cheie în 2024, la 4,1% până la sfârşitul acelui an.

Declaraţia de politică a FOMC, aprobată în unanimitate, a rămas practic neschimbată faţă de şedinţa din noiembrie. Unii observatori s-au aşteptat ca Fed să modifice limbajul potrivit căruia vede ”creşteri în curs de desfăşurare”.

Oficialii Fed cred că creşterea ratelor dobânzilor ajută la eliminarea banilor din economie, reducând cererea şi, în cele din urmă, reducând preţurile după ce inflaţia a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani.

FOMC şi-a redus ţintele de creştere economică pentru 2023, punând câştigurile aşteptate ale PIB la doar 0,5%, cu puţin peste ceea ce ar fi considerat o recesiune.

Perspectiva PIB-ului pentru acest an a fost, de asemenea, estimată la 0,5%.

În previziunile din septembrie, comitetul se aştepta la o creştere economică de 0,2% în acest an şi de 1,2% în viitor.

De asemenea, comitetul şi-a mărit estimarea medie pentru inflaţia de bază la 4,8%, în creştere cu 0,3 puncte procentuale faţă de perspectiva din septembrie.

Membrii şi-au redus uşor în sus previziunile privind rata şomajului pentru acest an şi anii următori.