Ordonanța creșterilor de taxe (OG 16/2022) vine cu modificări în privința microîntreprinderilor. Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali (CCF) a spus că de la 1 ianuarie 2023 toată lumea e pe impozit pe profit.

Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților FiscaliFoto: Hotnews

„Toate companiile sunt considerate plătitoare de impozit pe profit și, prin opțiune, pot fi microîntreprinderi dacă îndeplinesc anumite condiții”, a afirmat Manolescu.

Una dintre ele este legată de cifra de afaceri de 500.000 euro.

„Alta e că trebuie, obligatoriu, să aibă un salariat. Nu va mai exista microîntreprindere fără niciun salariat, cum aveam până în prezent, cu o cotă de 3%. Vom avea doar cota de 1% aplicabilă pentru microîntreprinderi”, a precizat el.

Potrivit acestuia, salariatul poate să fie ori cu contract de muncă pe 8 ore, ori mai mulți salariați cu timp parțial care în total să cumuleze 8 ore. Mai poate fi și contract de mandat a cărei sumă să fie echivalent cu salariul minim.

  • Deci poate fi și administratorul considerat, în baza contractului de mandat, că îndeplinește condiția de salariat că poate fi în regimul micro.

Ce trebuie avut în vedere la salariați: există o prevedere care s-ar putea să încurce multă lume, anume suspendarea contractului.

„Suspendarea de contract poate genera ieșirea din condiția de micro și, ca atare, atenție cu concediile medicale și cu alte suspendări ale contractului că își poate pierde statutul de micro”, a precizat președintele Camerei Consultanților Fiscali.