Urmează o modificare serioasă la nivel european, respectiv o nouă directivă pentru taxarea produselor din tutun, a declarat Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria.

Pachet de tigariFoto: Nomadsoul1 / Dreamstime.com
  • Din când în când această directivă se actualizează. Ultima dată a fost în 2011.

„Nu a fost prezentat oficial proiectul, ci a fost dat pe surse în Financial Times. E o formulă neobișnuită pentru Comisia Europeană și credem că a fost o încercare de testare a piețelor. De data asta nu e doar industria cea care ar putea avea de suferit, ci statele membre pentru că nivelul de accizare este foarte diferit, deși s-a urmărit atingerea unui numitor comun”, a spus ea.

Conform proiectului, în țările din Est acciza urmează să se dubleze.

„În cazul României ar fi o creștere de 50%. Noi am mai pățit acest lucru în 2009-2010 când accizele au crescut cu 50%, iar contrabanda a ajuns la 36%”, a explicat Lazăr.

Ce se dorește acum, spune ea: să avem prețuri ca în Vest pentru salarii ca în Est.

„Dacă Franța a decis să-și crească accizele foarte tare la tutun, nu este vina noastră și nu avem de ce să urmăm orbește acest model. Franța a ajuns acum la 30% contrabandă”, a mai afirmat Gilda Lazăr.

  • E vorba de Franța, nu de România, unde există 2.000 de kilometri de graniță cu state care nu aparțin UE.

„Deși țigaretele din România sunt mai ieftine, în realitate raportat la venitul disponibil sunt cele mai scumpe din UE. Practic, un român poate să-și cumpere zilnic 5 pachete de țigarete, pe când un neamț poate să-și ia 11, cu banii care îi rămân după ce-și plătește taxele. Așa ar trebui să măsurăm și să comparăm”, a precizat ea.

Sursă foto: Dreamstime.com