Banca Centrală Europeană va continua să majoreze dobânda de referinţă cu câte 50 de puncte de bază „pentru o anumită perioadă de timp”, în ideea de a lupta împotriva inflaţiei persistente din zona euro, a avertizat joi preşedintele BCE, Christine Lagarde, informează BFM și Agerpres.

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine LagardeFoto: Daniel Roland / AFP / Profimedia Images

La conferinţa de presă de după reuniunea Consiliului guvernatorilor BCE, la care gardienii euro au decis să majoreze costul creditului cu 50 de puncte de bază după mai multe majorări de 75 de puncte de bază, Christine Lagarde a explicat că BCE este interesată de evoluţiile pe termen lung.

„Cineva care crede că acesta este un moment de cotitură pentru BCE se înşeală. Ne aşteptăm să majorăm dobânzile într-un ritm de 50 de puncte de bază pentru o anumită perioadă de timp. Mai avem mult teren de acoperit, trebuie să mergem mai departe şi suntem implicaţi într-o evoluţie pe termen lung”, a spus Christine Lagarde.

Noile prognoze ale BCE vor hotărî cât de lung va fi acest termen.

Vești proaste pentru inflație în zona euro

În condiţiile în care războiul din Ucraina continuă, cele mai recente proiecţii ale experţilor Eurosistemului arată că o recesiune în zona euro va fi una relativ scurtă şi superficială.

Cu toate acestea, se anticipează o creştere economică modestă anul viitor, aceasta fiind revizuită semnificativ în jos comparativ cu proiecţiile anterioare.

În ansamblu, proiecţiile experţilor Eurosistemului estimează, în prezent, o creştere economică în zona euro de 3,4% în 2022, de 0,5% în 2023, de 1,9% în 2024.

În schimb, prognozele de inflaţie pentru zona euro au fost revizuite în sus, până la 8,4% în anul 2022, pentru a se reduce la 6,3% în 2023, urmând ca ritmul de creştere a preţurilor să rămână peste ţinta de 2% inclusiv în 2025.

Inflația în zona euro a scăzut în noiembrie pentru prima oară după un an și jumătate de creștere constantă.