După cum știm, ANAF a făcut o nouă listă a contribuabililor mijlocii. Aceștia vor trebui să depună fișierul SAF-T de la 1 ianuarie 2023. Un nou ordin ANAF, publicat joi în Monitorul Oficial vine cu câteva precizări în privința acestora.

ANAFFoto: Hotnews / Florin Barbuta

Așa cum am observat din lista menționată, anumiți contribuabili încadraţi în categoria contribuabili mijlocii la data de 31 decembrie 2021 nu se mai regăsesc în această categorie la data de 1 ianuarie 2023.

Așadar, conform ordinului publicat, depunerea Declaraţiei informative D406 (SAF-T), pentru aceștia, devine opțională, urmând să devină obligatorie începând cu data de referință pentru contribuabilii mici (adică din 2025).

Cei care erau mici dar se găsesc acum pe noua listă, pentru că au trecut la mijlocii, trebuie să depună declarația de la 1 ianuarie.

IMPORTANT: Contribuabilii care optează pentru depunerea Declarației informative D406 nu vor putea renunța ulterior la opțiunea exprimată. Opțiunea va deveni efectivă prin depunerea unei Declarații informative D406 validată de Agenția Națională de Administrare Fiscală.