Andreas Treichl, ex-CEO Erste Group, în prezent președintele Consiliului de Supraveghere al Fundației Erste și-a declarat sprijinul ferm pentru aderarea României la spațiul Schengen înr-un interviu acordat Die Presse.

Andreas Treichl Foto: BCR/Peter_M.Mayr

Treichl a fost CEO al Erste Group Bank AG în perioada iulie 1997 - ianuarie 2020.

„Este păcat că Austria își folosește dreptul de veto în UE într-o astfel de situație. Veto-ul este o slăbiciune instituțională a Uniunii Europeană și trebuie evitat pe cât de mult posibil. Mă întristează faptul că am folosit acest instrument ca să blocăm accesul României în spațiul Schengen”, a spus Treichl.

Potrivit fostului CEO al Grupului Erste, încercarea de a convinge UE să preia gestionarea problemei pan-europene a azilului și a migrației nu se poate realiza prin utilizarea dreptului de veto. ”Austria și-a exprimat dreptul de veto; acum ar trebui să lucreze pentru a se asigura că sunt îndeplinite condițiile pentru aderarea României la Schengen. Ceea ce am împiedicat să se întâmple săptămâna trecută ar trebui remediat cât mai curând posibil. Aceasta este singura cale de a ieși din această situație”, consideră Treichl.

Die Presse: Ce părere aveți despre atitudinea Guvernului Federal al Austriei față de dorința României de a intra în Schengen?

Andreas Treichl: Cred că este păcat că Austria își folosește dreptul de veto în UE într-o astfel de situație. Veto-ul este o slăbiciune instituțională a Uniunii Europeană și trebuie evitat pe cât de mult posibil. Mă întristează faptul că am folosit acest instrument ca să blocăm accesul României în spațiul Schengen.

Die Presse: Viena justifică veto-ul prin situația dramatică de la frontiere.

Andreas Treichl: Putem avea opinii diferite în această privință. De altfel, este surprinzător faptul că cifrele privind migrația, pe care Austria le folosește ca argument, sunt semnificativ diferite de cifrele vehiculate de Frontex, agenția UE de protecție a frontierelor. Pentru cei din exterior, este imposibil de înțeles cine are dreptate aici. La toate astea se adaugă și faptul că Austria și-a arătat poziția de respingere a aderării mult prea târziu. Se pare că în ultimele săptămâni, guvernul de la Viena și-a schimbat opinia, din motive neștiute, iar acest fapt este îngrijorător pentru toată lumea.

Die Presse: Reprezintă securitatea frontierelor un interes vital pentru Austria astfel încât a fost necesară folosirea dreptului de veto?

Andreas Treichl: Cu siguranță nu. A fost o decizie de politică internă, care a fost mai importantă pentru guvernul Austriei decât pentru efectul pe care l-ar avea pe plan extern.

Die Presse: Politica internă controlează politica europeană – credeți că îi lipsește Austriei o perspectivă strategică asupra UE?

Andreas Treichl: În acest moment, nu ne aflăm deloc într-o poziție strategică favorabilă. Încercarea de a convinge UE să preia gestionarea problemei pan-europene a azilului și a migrației nu se poate realiza prin utilizarea dreptului de veto. Această problemă ar fi trebuit discutată din timp, cu propuneri realiste și soluții. Iar acest lucru nu s-a întâmplat.

Die Presse: Ce ar trebui să facă acum Guvernul Federal [al Austriei] pentru a remedia disensiunile care au apărut?

Andreas Treichl: Austria și-a exprimat dreptul de veto; acum ar trebui să lucreze pentru a se asigura că sunt îndeplinite condițiile pentru aderarea României la Schengen. Ceea ce am împiedicat să se întâmple săptămâna trecută ar trebui remediat cât mai curând posibil. Aceasta este singura cale de a ieși din această situație.