Ordonanța 16 a creșterilor de taxe a venit cu diverse modificări în privința microîntreprinderilor, precum scăderea pragului la 500.000 euro. Tot acolo, Guvernul a mai introdus și faptul că activitățile de consultanță sunt excluse de la acest regim, numai că nu există o definire a ceea ce înseamnă asta.

Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților FiscaliFoto: Hotnews

Prin OG 16, spune Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali, s-au inclus la excepții, în sensul că nu poti fi microîntreprinderi, o serie întreagă de activități, cum am mai avut înainte de 2016 – 2017: cele bancare, de jocuri de noroc, intermedieri financiare.

În același timp, a revenit acea excludere pentru activități de management și consultanță într-o proporție mai mare de 20% din cifra de afaceri.

“Asta generează o serie de probleme pentru foarte multe companii pentru că nu există o definiție clară a conceptului de management și consultanță”, a spus el.

În Legea de aprobare a OG 16, ce a fost trimisă la Iohannis și așteaptă promulgarea, a fost inclusă o “excepție la excepție”, în sensul că activitatea de consultanță fiscală se consideră că poate să aibă regimul de micro, pentru că ea face parte din codul CAEN 6920 (activități de consultanță, audit și consultanță fiscală).

  • În discuțiile din Parlament s-a acceptat argumentul conform căruia activitatea de consultanță fiscală e similară cu toate celelalte activități reglementate prin legi speciale și în această situație s-a acceptat ideea rămânerii posibilității să aplice regimul de microîntreprinderi.

Și consultația medicală e un tip de consultanță. Ministerul Finanțelor trebuie să vină urgent cu un ordin de clarificare

“Rămâne o problemă cu ceea ce înseamnă consultanță și management pentru toate celelalte activități care au în codul CAEN denumirea de consultanță, cum e 0722 sau altele, care probabil că vor fi excluse din categoria micro”, a spus Manolescu.

Potrivit acestuia, Ministerul Finanțelor s-a angajat că o să comunice o serie de detalii cu privire la codurile CAEN care ar trebui să fie incluse la consultanță și management.

Să sperăm că se va întâmpla acest lucru.

  • Până acum n-am văzut să existe un proiect. Probabil că se așteaptă publicarea legii (deși OG 16 e publicată din iulie în Monitorul oficial).

“Trebuie avut grijă nu doar la codul CAEN, nu doar la ce scrie în statut, ci la natura activității desfășurate. Și consultația medicală e un tip de consultanță. Nu știe nimeni, până la urmă, dacă această zonă a consultanței / consultațiilor se extinde poate către alte domenii care până acum erau considerate că pot fi calificate ca micro”, a precizat Dan Manolescu.