Creditul ipotecar este cel mai cautat produs bancar potrivit unui sondaj realizat de GhiseulBancar.ro printre cititorii sai. Astfel, 30,15% dintrecei care au participat la sondaj au precizat ca serviciul bancar care ii intereseaza cel mai mult este creditul ipotecar, urmat de creditul de consum, 24,52% din totalul respondentilor.

Procente apropiate au inregistrat creditul auto (8,64%), contul curent (8,34%), internet bankingul (8,24%), cardul de credit (7,04%) si depozitul (6,13%).

Pensiile si cardurile au fost foarte putin votate, numai 2,31%, respectiv 2,81% de respondenti manifestandu-si interesul pentru aceste categorii.

Asigurarile au cumulat numai 18 voturi (1,81%), situandu-se pe ultimul loc in topul serviciilor bancare pentru care au optat cititorii publicatiei Ghiseul Bancar.

Participantii la chestionar au avut de ales intre 10 categorii de servicii bancare: creditul de consum, creditul ipotecar, creditul auto, depozitul, cardul, cardul de credit, internet banking-ul, contul curent, asigurarea si pensia.

Apetitul tot mai mare a romanilor pentru creditele destinate investitiilor imobiliare este conformat si de ultimele statistici ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Desi ponderea imprumuturilor pentru locuinte din totalul creditelor pentru populatie este inca extrem de mica in comparatie cu cel pentru consum, ritmul de crestere a creditelor ipotecare incepe sa-l depaseasca pe cel al creditelor de consum.

Mai exact, creditele pentru populatie au totalizat in luna ianuarie a anului in curs 74,35 miliarde lei, din care 56,89 miliarde lei (76,51%) reprezinta credite pentru consum si numai 14,87 miliarde lei (20%) sunt imprumuturi pentru locuinte.

Nivelul total al creditelor a crescut cu 3,7% comparativ cu luna decembrie 2007, cand insuma 71,67 miliarde lei.

Creditele pentru locuinte au inregistrat o majorare mai accelerata, de 4,4% fata de ultima luna a anului precedent, in timp ce imprumuturile pentru consum au avut un avans de 3%.