Comisia Europeana a adoptat luni o serie de propuneri pentru modificarea directivei TVA astfel incat sa mareasca, incepand din 2010, viteza de colectare a taxei si a schimbului de informatii intre state referitoare la tranzactii.

"Masurile propuse astazi sunt primii pasi in procesul de combatere a fraudelor la plata TVA. Avantajele acestor modificari sunt ca pot fi puse in aplicare foarte repede si nu implica noi costuri administrative pentru companii", a declarat comisarul european pentru taxe, László Kovács, potrivit unui comunicat al forului european.

In prezent, nformatiile privind o tranzactie comunitara sunt comunicate statului care trebuie sa incaseze TVA dupa trei sau chiar sase luni dupa ce aceasta a avut loc. Conform propunerilor formulate luni de Comisie, perioada de comunicare a informatiilor va fi redusa la una pana la doua luni, cu scopul de a identifica mai rapid tentativele de fraude la plata.

Propunerile Comisiei Europene vizeaza reducerea la o luna a perioadei in care o persoana este obligata sa declare tranzactiile intracomunitare, reducerea de la trei luni la o luna a perioadei de transmitere intre statele membre a informatiilor privind tranzactiile, colectarea lunara a informatiilor privind tranzactiile pentru a face mai usoara verificarea datelor. In acest scop atat cumparatorii, cat si vanzatorii cu un volum al tranzactiilor de peste 200.000 euro anual vor fi obligati sa depuna lunar declaratii privind TVA

Masurile au drept scop combaterea fraudelor de tip carusel. Acest tip de fraude se produce atunci cand o persoana vinde cu TVA bunuri sau servicii achizitionate in comunitate, dar nu plateste taxa la stat si, ulterior, dispare.

Comisia a mai trimis recent statelor membre, spre analiza si decizie, alte propuneri care nu necesita modificari ale legislatiei europene si, prin urmare, pot fi puse in aplicare rapid de autoritatile fiscale ale fiecarui stat. Incepand de anul viitor, departamentul care verifica informatiile inregistrate in scopuri de TVA pe site-ul Europa va fi abilitat sa obtina confirmari ale numelor si ale adreselor partenerilor comerciali din alte state membre si va emite certificate nominale. Aceasta masura va creste siguranta asupra legalitatii operatorilor care actioneaza cu buna credinta si va da posibilitatea autoritatilor fiscale din statele membre sa realizeze controale in timp mai scurt.