Crăciunul este o sărbătoare creștină. În China, de exemplu, Crăciunul nu este o sărbătoare națională. Cele mai populare religii acolo sunt budismul, taosimul și islamul. Bineînțeles, există și creștini (catolici și protestanți), dar într-un număr mai mic.

Vremea sarbatorilorFoto: © Jess Yu | Dreamstime.com

China e în același timp fabrica lumii. Multe dintre produsele pe care le vedem în comerț, în mall-uri, cadourile cumpărate pentru cei dragi se fac acolo.

Așadar, China face bani de Crăciun.

Datele pe export ne arată exact asta, că în lunile octombrie, noiembrie de obicei cresc exporturile. Mereu au fost vârfuri.

source: tradingeconomics.com

Ca să înțelegem mai bine graficul, sunt de fapt două influențe: Black Friday și sărbătorile de Crăciun.

Excepție face acest an, când din cauza inflației ridicate din lume, acestea nu au mai atins maxime în noiembrie (scădere de 8,7% comparativ cu luna anterioară, la 296 miliarde dolari).

Hao Zhou, economist șef la Huotai Junan Internațional, spunea într-in notă, citată de CNBC, că inflația ridicată erodează puterea de cumpărare a consumatorilor din lume. Riscul de recesiune din străinătate va crește, influențând considerabil cererea globală. Asta pune presiune pe exporturile Chinei.

Cele mai importante exporturi ale Chinei sunt echipamentele de comunicare (inclusiv telefoane), produse high tech, calculatoare, circuite integrate, piese pentru echipamente de birou, îmbrăcăminte.

Așadar, China beneficiază foarte mult de pe urma acestei sărbptori.

Prin mall-urile lor se vede influența Crăciunului, dar sub forma decorațiunilor. În anumite locuri sunt chiar și brazi. Presa din străinătate scrie că e mai mult ca Valentine’s Days. Nu se simte ca o sărbătoare creștină, acele decorațiuni fiind adoptate doar pentru a fi în pas cu tinerii chinezi.

Totuși, există două curente acolo: cei care își doresc să fie îmbrățișată noua tradiție (mai mult ca o distracție, nu a ceea ce reprezintă) și alții (naționaliști) care consideră că reprezintă o amenințare la adresa propriilor obiceiuri.

Sursă foto; Dreamstime.com