Procedura de punere în aplicare a e-Transport (Radarul mărfurilor) a fost publicată în Monitorul oficial. Reamintim, de asemenea, că de la 1 ianuarie 2023 se vor da amenzi de până la 100.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor.

ANAFFoto: Hotnews / Florin Barbuta

E-Transport se va aplica pentru produsele cu risc fiscal ridicat, adică legume, fructe, rădăcini și tuberculi alimentari, alte plante comestibile, băuturi alcoolice, produse minerale (apă minerală naturală, nisip și pietriș), îmbrăcăminte și încălțăminte.

Aplicația informatică de gestiune a transporturilor cu risc fiscal ridicat, parte a Sistemului național RO e-Transport, va fi disponibilă în sistemul informatic Spațiul privat virtual (SPV).

Categoriile de vehicule rutiere care fac obiectul monitorizării sunt cele care au o masă maximă tehnic admisibilă de minimum 2,5 tone, încărcate cu bunuri cu risc fiscal ridicat cu o masă brută totală mai mare de 500 kg sau o valoare totală mai mare de 10.000 de lei, aferente cel puțin unei partide de bunuri care face obiectul transportului.

În urma transmiterii datelor aferente unui transport de bunuri cu risc fiscal ridicat, Sistemul RO e-Transport atribuie automat un număr unic de identificare (UIT), utilizat ca referință în cadrul proceselor și operațiunilor specifice sistemului.

În Sistemul RO e-Transport sunt înregistrate date referitoare la expeditor, beneficiar sau destinatar, denumirea, caracteristicile, cantitățile și contravaloarea bunurilor transportate, locurile de încărcare și descărcare, detalii cu privire la mijlocul de transport utilizat și transportator, data declarată pentru începerea transportului, precum și codul UIT generat.